web analytics

20 jaar musical in Scheveningen door Joop van den Ende

20 jaar musicals den haag

Op 15 augustus 1993 liet Joop van den Ende voor het eerst zien dat wat voor onmogelijk gehouden werd, hij mogelijk kon maken. Hij verbouwde het Circus Theater tot een echt theater en voor de opening haalde hij The Phantom of The Opera naar Scheveningen. Met hoofdrollen voor Joke de Kruijf, Henk Poort en Ben Cramer is The Phantom met ruim 1,8 miljoen bezoekers nog altijd de best bezochte musical in Nederland.

Op het plein voor het Circus Theater kwamen de musicals van de afgelopen 20 jaren in vogelvlucht voorbij. In de kostuums uit musicals, die ooit in het Circus Theater te zien waren, werden de acteurs door Carlo Boszhard aan het publiek voorgesteld.
Willemijn Verkaik, was weer heel even te zien als Elpheba. Ze kroop wederom in de huid van de groene heks speciaal daarom vloog zij op en neer vanuit Duitsland. Chantal Janzen, die al in drie verschillende producties te zien was in het Circus Theater , was nog éénmaal de heks Glinda.
Joke de Kruijf en Ben Cramer, Cramer die volgens Joop van den Ende, het kostuum van The Phantom gestolen had toonden hoe zij er 20 jaar geleden uitzagen als Christine en The Phantom.
Linda wagenmakers paste volgens Carlo nog steeds in haar eigen Kim-kostuum uit de eerste Nederlandse versie van Miss Saigon. Antje Monteiro wist nog altijd wat haar ‘’Pakkie an’’ was, heel even was zij terug als Amneris uit de musical Aida. Maaike Widdershoven droeg de prachtige Sissi jurk uit de musical Elisabeth.
De kinderen’’Von Trapp’’ konden, evenals ‘’Kleine Cis’’ de tot bijna volwassen gegroeide Dave Dekker, en een mini-Tarzan niet ontbreken.
Een van de prachtige maskers uit de Lion King werd vandaag gedragen door Edwin Jonker.
Deelneemster aan de zoektocht naar Mary Poppins, Suzanne de Heij zag haar Mary droom alsnog werkelijkheid worden. Eenmaal mocht zij aantreden in het kostuum van Mary Poppins.
Natuurlijk ontbrak ook de musical Beauty and the Beast niet. Jorge Verkroost die avond aan avond te zien was als Lefou droeg vandaag het kostuum van Tickens zodat hij de tijd kon bewaken.

Naast al deze acteurs waren ook Joop en Janine van den Ende aanwezig. Janine als hoofd van de kunstcollectie. Keer op keer zorgt zij voor een expositie die past bij het theater en de voorstelling. Ze vertelde over het kunstwerk van de drie mannen, dat voor het theater staat. Een beeld dat voor schoonheid en elegantie staat, zoals dat ook geldt voor de acteurs en voorstellingen die dagelijks in het theater te zien zijn.
Ook Joop van den Ende kwam aan het woord. Met oog voor de toegestroomde fans verplaatste hij zich. Hij zorgde ervoor dat hij niet met zijn rug naar het publiek stond. Hij vertelde over zijn jeugd, hoe hij opgegroeid is in een eenvoudig arbeidersgezin waar ‘’kunst en cultuur’’ niet voorkwam. Zijn vader was blij dat hij zijn zoon een opleiding tot timmerman, waardoor hij een vak had geleerd, kon bieden. Pas toen hij in aanraking kwam met amateurtoneel, wist Joop van den Ende wat er ontbrak in zijn leven. Naast theater heeft Joop van den Ende nog meer naar Nederland gebracht. Toch blijft theater, en musical in het bijzonder ,zijn grote liefde. Toen hij 20 jaar geleden met het idee kwam om het Circus Theater te verbouwen en The Phantom of The Opera naar Nederland te halen vroegen velen zich af: ‘’waar begin je aan?’’ Joop van den Ende durfde het en voelde dat het mogelijk was. ‘’Zolang iets bijzonder is, komen mensen naar het theater’’ was wat hij tegen de critici zei. Nog altijd weten mensen het Circus Theater te vinden. In de afgelopen 20 jaar zijn er ruim 16 miljoen bezoekers in het theater geweest. Dat is, volgens Joop van den Ende, evenveel als 3 seizoenen bezoekers aan de eredivisie. Nog altijd is hij van mening dat theater moet blijven. Of hij het goed doet en gelijk heeft bepaalt hij niet zelf, dat bepaalt het publiek. De ene productie trekt meer bezoekers dan de andere.

Met de musical Sisteract,die sinds 3 maart van dit jaar te zien is in het Circus Theater, laat Joop van den Ende zien dat hij nog steeds durf heeft. Hij ging een samenwerking aan met Whoopi Goldberg. Op Broadway ging de musical Sisteract voor het eerst in première. Nederland is het 10e land waar de voorstelling te zien is. Voor de Nederlandse première kwam Whoopi, ondanks haar vliegangst, naar Nederland om deze voorstelling bij te wonen.

Ben jij nieuwsgierig naar het Circus Theater of naar Sisteract? Surf dan naar www.musicals.nl en boek snel je tickets.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>