web analytics

1953 de musical; klein geluk

logo 1953

Gisteren op 1 februari, 58 jaar na de watersnoodramp, ging in de stadschouwburg van Middelburg “1953 de musical” in première.

“1953 de musical” gaat, hoe kan het ook anders over de watersnoodramp die zich voltrok op 1 februari van dat jaar. Zeeland, Brabant en Zuid-Holland werden getroffen door deze ramp.
In de eerste akte maken we kennis met de Zeeuwse personages, café Klein Geluk, het leven van toen en de Zeeuwse Zunigheid. Het verhaal is zo geschreven dat je het gevoel hebt dat je midden in het Zeeuwse polderdorpje woont.
In de tweede akte vindt de watersnoodramp plaats. De angst, het verdriet, het komt allemaal ontzettend dichtbij, alsof de ramp, daar op dat moment plaatsvindt.
Deze ramp mogen we niet vergeten om niet weer dezelfde fouten te maken. Met deze musical wordt de ramp op een waardige manier onder de aandacht gebracht. 1953 is een voorstelling die een nauwkeurig beeld geeft van wat er toen heeft plaatsgevonden.

Ben Cramer speelt Dijkgraaf Jacobse, een hele zure zuinige, arrogante Zeeuw. Als werkgever geeft hij geen cent uit aan de huisvesting van zijn arbeiders en als dijkgraaf vindt hij het niet nodig de dijken te versterken. Cramer weet deze rol vol overtuiging neer te zetten. Tijdens zijn zangstukken krijgt hij je op het puntje van je stoel, is hij goed verstaanbaar en heeft hij een stem die perfect past in deze rol. De arrogantie van de Dijkgraaf zet hij zo goed neer dat je haast zou denken dat hij zichzelf speelt, zo eigen is hij met zijn rol. Na afloop van de voorstelling is dit zichtbaar doordat hij duidelijk geëmotioneerd is.

Marcel Smid speelt Wachtmeester van Teylingen, een overkanter , zoals de inwoners van het polderdorpje zouden zeggen. Hij komt uit Twente en vindt het maar niks dat het water zo hoog staat. Smid is heel sterk in zijn rol. Hij speelt een krachtige man, is ontzettend geloofwaardig en heeft op de juiste momenten een geweldige komische timing.

Filip Bolluyt is Burgermeester Scholten. De man waar het allemaal om draait, hij zal op 31 januari met groots vertoon het nieuwe gemeente huis laten openen. Bolluyt is een rasacteur. Zijn inleving is fenomenaal en zijn samenspel met Marleen van top niveau. Zijn zang in zijn kleine solo is iets minder sterk, maar met zijn spel compenseert hij dit meer dan voldoende.

Marleen van der Loo is de vrouw van Burgermeester Scholten. De reclameposter vertoont alleen de mannen van deze voorstelling, de vrouwen echter doen helemaal niets onder voor hen. Sterker nog, haar solo in de eerste akte is het hoogtepunt voor de pauze. Ze zingt deze solo prachtig, ze weet dit zo mooi te brengen, dat de mooie tekst nog mooier lijkt te worden. Haar duet na de pauze met Joke de Kruijf is het hoogtepunt van de voorstelling. De zaal geniet en gaat na dit duet dan ook volledig uit haar dak.

Joke de Kruijf Speelt Neeltje Sturm, Neeltje heeft twee kinderen en een man die de meeste tijd van het jaar op zee is. Ze moet hard werken en is doet zich voor als een keiharde vrouw. Kruijf speelt dit formidabel. Haar solo in de eerste akte is prachtig en haar duet met van der Loo doet je met open mond naar haar kijken.

Verder spelen in deze voorstelling mee Dick Schaar, Esther van Santen, Robbert van Unnik, Anna Verschoor, Anouk de Pater en Martijn Mulders.
Anna Verschoor is een nieuwe frisse verschijning die tijdens de watersnood angstaanjagend goed de angst neer weet te zetten die de mensen moeten hebben doorstaan.

De samenzang van alle spelers mag ook nog apart genoemd worden. Deze samenzang is zo puur, weet je zo te ontroeren dat je wel zakdoekjes mee moet nemen naar deze voorstelling. Het is onmogelijk om met droge ogen naar deze voorstelling te kijken waar de spelers zo goed de mensen van toen weten te zijn.

Het script en de teksten, geschreven door Bart Mijnster zijn van zeer hoog niveau. Passend bij de tijd van toen en zeer ingeleefd. De Zeeuwse zunigheid is doorgevoerd tot het kleinste detail. De humor die terug te vinden is, in deze voorstelling, is zoals hij past in het dagelijks leven en de ramp wordt niet mooier gemaakt voor het verhaal.

De muziek van Floris de Haan ondersteunt het verhaal. Niet een keer is de muziek te hard of wordt het geheel door de muziek overstemt. De muziek past ook goed bij de stemmen van de spelers, het is duidelijk dat hier heel hard aan gewerkt is.

Het decor, ontworpen door Len Beentjes is eenvoudig gehouden. Niet teveel poespas, zoals toen nog niet gebruikelijk was. Het decor is technisch geen hoogstandje, het wordt door de spelers zelf verplaatst wat juist bij het onderwerp van deze voorstelling erg passend is

“1953 de musical” is één van de voorstellingen die je dit seizoen moet gaan zien. Momenteel lijkt er in het theater een wedstrijd te zijn, wie het grootste mediaspektakel weet neer te zetten. 1953 weet nog wat theater is, waar het om draait, om de zang en het acteerwerk, de puurheid van theater. Met deze voorstelling heeft Van Hoorne Theaterproducties Klein Geluk in handen.

Voor nog geen 30 euro per kaartje kan je deze voorstelling tot en met 17 mei in verschillende theaters in Nederland gaan zien. Voor de exacte speellijst en kaartjes www.1953demusical.nl Vanaf volgende week is daar tevens ook de cd van deze voorstelling te bestellen.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>