web analytics

Alles went behalve een vent | Een heerlijke hilarische voorstelling

Alles went

Yvonne Kroonenburg werd mateloos populair door haar boek ‘Alles went behalve een vent’. Nu, ruim twintig jaar later, is er een toneelstuk dat gebaseerd is op dat boek in première gegaan, geproduceerd door productiemaatschappij De Rode Boksbal van Bastiaan Ragas en Van Engelen theaterproducties. Hoofdrollen zijn voor de legendarische Gerard Cox en Joke Bruijs.

De voorstelling vertelt het verhaal van een gepensioneerd echtpaar dat alles heeft. Ze zijn gezond, hebben een mooi huis, een zoon en kleinkinderen. Willem (Gerard Cox) vindt het allemaal wel prima zo, terwijl zijn vrouw Hetty (Joke Bruijs) overvallen wordt door het ‘is dit alles gevoel’. Ze gaat kunstgeschiedenis studeren en ontmoet een hoop jonge mensen. Onder wie Thomas(Robert Bijnen). Dit alles bevalt Willem helemaal niet, het echtpaar heeft steeds vaker ruzie. Hun huwelijk staat onder vuur.

Ondanks dat dit stel in een huwelijkscrisis zit, is het toch een onwijs grappige voorstelling. Constant worden de grappen om je oren geslingerd. Gerard Cox is heerlijk grof en ook Joke Bruijs heeft de lachers op haar hand. Scriptschrijver Dick van den Heuvel en regisseuse Floor Maas hebben hun werk uitstekend gedaan. Zowel de tekst als de timing zijn geweldig.Joke en Gerard zijn een geweldig koppel, je merkt dat ze hele goede vrienden zijn.

Dat Joke Bruijs fantastisch kan zingen laat ze ook in deze voorstelling verschillende keren horen. Ze krijgt het lachende publiek in een noot stil met haar prachtige jazz-stem. Verder zet Joke een hele goede Ineke neer. Ze is geloofwaardig en weet je mee te slepen in het verhaal. Ook Gerard Cox zet zijn rol heel goed neer, hij ís gewoon zijn personage. Af en toe struikelt Gerard over zijn woorden maar verder bewijst hij dat hij een ongelofelijk goede acteur is en helemaal op het podium thuishoort.
Nieuwkomer Robbert Bijnen is een verrassing. Hij speelt een excentrieke, enthousiaste jonge jongen en dat doet hij goed. We gaan nog veel van hem horen. De acteurs weten alle drie heel goed hoe je leuk met mimiek kan spelen. Gezichtsuitdrukkingen en bewegingen hebben een groot aandeel in de voorstelling.

Het decor is niet heel groots maar past perfect bij de voorstelling. Er staan een stuk of drie meubels en er hangen schilderijen. Wat ze heel goed gedaan hebben is dat er echt gelééfd wordt in het decor. De setting verandert samen met het verhaal. De acteurs veranderen regelmatig van kostuum en dat is fijn. Bij de sceneverwisselingen wordt goed gebruik gemaakt van licht en geluid. Mooie muziekfragmenten leiden een nieuwe scene in, terwijl de spot op een punt gericht is.

‘Alles went behalve een vent’ is een hilarische voorstelling die voor veel mensen herkenbaar zal zijn. Het huwelijk wordt op een fantastische manier op de hak genomen, terwijl er ook genoeg gevoelige scenes in zitten.

Voor meer informatie over ”Alles went behalve een vent” surf dan naar www.alleswentbehalve.nl

2 Responses to Alles went behalve een vent | Een heerlijke hilarische voorstelling

  1. Michèlle Elbers zegt:

    Leuke, informatieve recensie. Lijkt me een leuke voorstelling

  2. Esther Derksen zegt:

    Het is een fantastische voorstelling! Zeker een aanrader om te gaan kijken!

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>