web analytics

Aretha Queen of Soul | Voetjes van de vloer met Shirma Rouse

Logo Aretha

Door de ogen van Huub Lakerveld Student Journalistiek Hogeschool Ede

Shirma Rouse zet in de rol van Aretha moeiteloos de zaal op z’n kop in de muziektheatervoorstelling Aretha, The Queen of Soul. De Antilliaans-Nederlandse gospelzangeres stond niet voor niets met vaderlandse grootheden Anouk en Alain Clark samen op één podium, blijkt ook tijdens deze muziektheatervoorstelling weer.

De interactie tussen Rouse en het enthousiaste publiek is uitstekend en zorgt voor een uitbundig sfeertje. Alleen al haar tropisch gekleurde jurken roepen regelmatig oe’s en ah’s op vanuit de overvolle zaal en dan heeft ze haar mond nog niet eens open gedaan. De toon is na één liedje al gezet. Rouse’s stem is imponerend en bereikt gemakkelijk alle toonhoogtes. Het Westlandtheater ‘’De Naald’’ in Naaldwijk swingt en dat is vooral op het conto te schrijven van de zangeres. Op nota bene haar blote voeten is ze één groot brok zelfvertrouwen, geholpen door een dijk van een stem. De passie en overtuiging spatten bij wereldberoemde hits als ‘’Natural Woman’’ en ‘’Bridge Over Troubled Water’’ ervan af, begeleid door een vrolijke glimlach en sexy heupwiegende bewegingen. Rouse vermaakt zich net als het publiek uitstekend.

Bovendien maakt de afwisseling in kleding de voorstelling boeiend om te blijven volgen. Ook de achtergrondzangeressen en –zanger verschijnen telkens in een nieuwe outfit op het toneel. Dit maakt een verfrissende indruk; de dames in glinsterende, minimalistische jurkjes en de jongeman in keurig pak met stropdas. Over passende kleding is goed nagedacht bij Aretha, The Queen of Soul.

De goede belichting helpt ook mee om dat te accentueren. Zodoende is het totaalplaatje van deze show compleet. Het is alleen jammer dat het publiek op een gegeven ogenblik verblind wordt door een schijnsel dat iets weg heeft van een lamp die ook wel wordt gebruikt op een bouwplaats. Even later is te zien waarom dat gebeurde; het Gospel Choir uit Amsterdam betreedt het podium, iets dat voor het publiek, begrijpelijk, even verborgen moest blijven. Het was echter misschien een betere optie geweest om het doek even te laten zakken of de lampen een kort moment te doven. Deze verrassing was niet zo aangenaam voor de ogen van de toeschouwers, het had wellicht ook op een andere manier opgelost kunnen worden.

Acteur Dennis de Getrouwe kruipt knap in de huid van de belangrijke mannen uit het leven van Aretha Franklin, de vrouw om wie alles draait. Hij speelt platenbaas John Hammond, Aretha’s vader, Sam Cooke en inspirator en ex-echtgenoot Ted White. Wel is het spel van De Getrouwe zo nu en dan lichtelijk ‘over the top’. Ietwat overdreven enthousiasme doet zijn optreden af en toe gekunsteld overkomen. Over het feit dat hij vier verschillende karakters goed kan uitbeelden echter niets dan lof.

Voor wie van sterke zang en een aanstekelijk swingend sfeertje houdt, is een bezoek aan Aretha, The Queen of Soul absoluut verplichte kost.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>