web analytics

Baantjer | Een dubbele moord is een gezellig avondje

baantjer

Iedereen in Nederland en Vlaanderen kent Vledder en de Cock. Veel bekende Nederlanders maakten hun opwachting als lijk in deze populaire televisieserie. Niehe en Van Lambaart Theaterproducties brengen Baantjer nu naar het theater.

Baantjer is een voorstelling, in een voorstelling. Suzy One’s eerste concert in het theater wordt wreed verstoord door een lijk. Zoals gewend volgt een vast patroon: er wordt een lijk gevonden, Vledder en de Cock gaan op onderzoek uit en het kan dan ook niet anders dan dat de Cock wordt weggestuurd door Buitendam (”Eruit De Cock!)

Het is Vledder die als eerste op de plaats delict is. Voor het eerst heeft hij de leiding in een moordzaak. Met de vrouw van De Cock gaat het niet zo goed, waardoor De Cock met verlof is. De Cock zou De Cock niet zijn als hij zich toch komt bemoeien met de moord in het theater. Vledder is hier niet zo blij mee, zeker als ook Buitendam ten tonele verschijnt heeft hij het gevoel weer niet serieus genomen te worden. Dan krijgt het verhaal een andere wending, een tweede moord volgt en dit blijkt familie te zijn van Buitendam. Samen met het publiek weet de Cock, Vledder is wederom de tweede viool, de moorden op te lossen.

Vledder wordt gespeeld door Mike Weerts. Ooit hoopte hij lijk te mogen spelen in de televisieserie Baantjer, zover is het niet gekomen. De rol van Vledder is er in ieder geval eentje die hem past. Vledder is, zoals altijd in Baantjer, de tweede viool. Net als Victor Reinier in de televisieserie,weet hij, hoe hij zich in de spotlights moet zetten. Hij oogt als een echte Casenova en het is dan ook niet vreemd dat er een ex-verovering van hem een rol heeft in in de moordzaak. Mike is geloofwaardig in zijn spel, zijn samenspel met Peter Tuinman (De Cock) is prettig om naar te kijken. Ze keuvelen samen wat af, alsof er niemand bij is en zijn goed op elkaar in gespeeld. Peter Tuinman is een waardige De Cock. Zijn manier van bewegen, het tillen van het hoedje, zijn manier van praten, precies zoals we jaren naar De Cock hebben gekeken, zonder dat het lijkt alsof hij iemand na doet.

Alexandra Alphenaar mag aan het begin heel even haar prachtige zangstem laten horen. Zij is Suze en treedt op in het theater. Als ze het lijkt ziet schrikt ze. Heel geloofwaardig schreeuwt ze het halve theater bij elkaar. Haar spel is geloofwaardig, ze is een prachtige actrice en het is jammer dat ze niet de hele voorstelling op het toneel staat.
Sophie van Oers, bekend van o.a. voetbalvrouwen, valt op tussen haar collega’s. Ze speelt een wat minder intelligente, asociale vrouw en doet dit goed. Ze overtuigt, neemt je mee in haar spel en weet wanneer nodig de aandacht naar haar toe te trekken. Leuk detail is dat zij aan het begin van de voorstelling rustig in het publiek zat.

Baantjer is een interactieve voorstelling, waarbij ook het publiek om hulp wordt gevraagd. Wat hebben zij gezien? Suze stond te zingen en zag dus niet hoe het lijk naar beneden kwam. Wat hoorde het publiek toen De Cock en Vledder niet op het toneel waren? Als De Cock dan even besluit dat het publiek uit de zaal een drankje mag gaan nuttigen blijkt het theater vol politie te staan. Iedereen is getuige, niemand mag het theater verlaten. Ambulance personeel verschijnt tijdens de pauze door het theater, zij nemen het lijk mee. Een voorstelling die tot in het kleinste detail is uitgevoerd en het echte Baantjer gevoel doet oproepen.

Het is een heerlijke voorstelling, het gekeuvel op toneel doet familiair aan, menigeen zal terug denken aan de avonden op de bank, waar er naar Baantjer werd gekeken. Toch zijn er ook kleine puntjes van kritiek. De eerste akte duurt vrij lang, meer dan een uur. Mensen beginnen wat te schuiven op hun stoelen en het einde van de eerste akte wordt wel erg lang uitgesteld. De tweede akte is daarentegen vrij kort. Je zit nog maar net terug in je stoel, of de moordenaar is bekend. Een iets kortere eerste akte en een wat langere tweede akte had wellicht wat fijner geweest.

De producent heeft gekozen voor 5 verschillende mogelijke oplossingen. Niet iedere avond is dezelfde personage de moordenaar. Dat is prettig, hierdoor weet je als publiek nog niet wie de moordenaar is. Het blijft, net als op televisie, waar je wekelijks een nieuwe moord zag spannend tot op het einde. Wie echter een echte fan is, Baantjer door en door kent en kan denken als De Cock, die heeft misschien al wel door wie de moordenaar is. Maar ook dat is leuk, want wie denkt er nu als De Cock!?

Kortom Baantjer is een goede voorstelling. Interactief theater, waarin ook het publiek kan meedoen. Herkenbaar, door de televisieserie en ontzettend mooi uitgevoerd. De details in de pauze geven je echt het gevoel dat je op een plaats delict bent. De acteurs zijn stuk voor stuk thuis in hun personage en het lijk? Daar heb je al snel een hekel aan!

Voor meer informatie of tickets: www.baantjertheater.nl

 

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>