web analytics

Bas Muijs | Van Stefano Sanders tot topcrimineel Kees

Bas Muijs

Bas Muijs is bij het grote publiek bekend geworden door zijn rol van Stefano Sanders in ‘’Goede Tijden Slechte Tijden’’. Bas volgde op dat moment een theateropleiding bij theaterwerkgroep Rabarber in Den Haag. Na GTST volgde er nog meer televisieseries, waaronder ‘’Costa!’’ en ‘’Voetbalvrouwen’’.

Het theater is geen onbekend terrein voor Bas. In 2000 speelde hij in ‘’Romeo en Julia’’, zijn eerste theatervoorstelling. Er volgde er nog een aantal, ( Frankenstein, Ecercises de Style, Ado-Ajax en Ik beken) Ado-Ajax verwijst meteen naar zijn andere liefde: Sport.
Bas presenteerde een wielrenprogramma waarin hij bekende wielrenners interviewde, daarnaast is hij voorzitter van de stichting World Master Team waarbij oud-voetballers en bekende Nederlanders voor het goede doel voetballen. Daarnaast was hij in 2008 en 2012 stadionspeaker voor het Nederlands elftal tijdens de Europees Kampioenschappen.
Naast zijn werk als acteur, presentator en stadionspeaker richtte hij in 2007 de pianoband ‘’Geweldige noten’’ op. Dit deed hij samen met Peter Groenendijk en Winston Post. Met deze band ging hij op tour Nederland. Bas heeft veel aspecten van musical al eens mogen ervaren. In Yab Yum, zijn eerste musical, komen deze aspecten samen. Tijdens de perspresentatie in Dutch Studio’s sprak ik hem.

Bas vertelde dat hij gevraagd was voor deze rol. Hij had ooit eens in een interview in de Telegraaf laten vallen dat hij graag voor Henk van der Meyden en zijn vrouw Monica zou willen werken. Henk had dit gezien en vroeg hem voor deze rol. Auditie hoefde Bas niet te doen. Henk was er van overtuigd dat hij dit kon. Zo was hij één van de eerste die zich castlid van Yab Yum mocht noemen. Zonder musical ervaring is hij daar nu voor aan het repeteren en hij merkt dat musical wezenlijk anders is. Zijn lichaam moet anders bewegen, met name voor de choreografie. Hij beseft nu ook dat er een behoorlijke gok genomen is.

Bang voor reacties, zoals die toen kwamen op Jack van Gelder, uit musicalland is hij niet. Iedereen mag een kans krijgen. Hij begrijpt wel dat er toen mensen kwaad werden. Jarenlang een opleiding gedaan en het dan zien als baantje inpikken. Maar als iemand echt goed is, is een opleiding niet altijd nodig. Daarnaast acteert hij al lang en zingt hij ook veel. Niet veel mensen weten dat hij met een band rondtoert. Extra zanglessen zijn niet nodig, elke repetitiedag is al een dag zangles. Je moet wel bewust omgaan met je stem.

Zijn personage (Kees) in de voorstelling is niet een persoon die echt bestaat. Wel is Kees gebaseerd op wat er toen ter tijd met Yab Yum is gebeurd. Zijn personage is de baas in Amsterdam. Zijn wil is wet, of je het nu wilt of niet. Yab Yum vond hij een mooie plek, vandaar dat hij zijn vergaderingen daar liet plaats vinden. Op dat moment wordt hij verliefd op ‘’Angel’’ een meisje dat daar werkt. Kees verlies zich geheel in haar. Kees is een nare man, die door geweld zijn zin wil krijgen. Toch blijft ook Kees een mens, dat is wat Bas wil laten zien. De mens achter de topcrimineel. Door de liefdesverhouding is dat makkelijker en kunnen mensen zich makkelijker verplaatsen in het karakter.

YabYum gaat op 29 augustus in Koninklijk Theater Carré in première en zal daarna rondtouren door Nederland.

 

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>