web analytics

Belastingdienst, leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker! (Mijn reet!!!!)

Bente

Ik ben sinds kort “ Zelfstandig” ondernemer. Klinkt heel interessant, al zeg ik het zelf.

Als ik ergens een optreden doe, of ik geef een workshop, vragen de opdrachtgevers: “ En hoe doen we dat dan, gaat alles via je management?” Dan zeg: “ Nee hoor, ik stuur je wel een factuur”.

Is leuk om te zeggen en om te doen, je bepaald zelf wat je wil verdienen en (ook heel belangrijk) je mag al je bonnetjes bewaren en de BTW weer terug vragen…Is dus: Shop till you drop en dan weer bijna de helft terug krijgen, JEUHHHHH!

Maar dan is er nog zoiets gezelligs als de belastingdienst. De mannen van de blauwe enveloppen…
Ik dacht: Ach leuk, zelf alles regelen, erg fijn voor al die losse opdrachten die ik nu kan doen.
Ik zing een liedje, stuur de factuur, in het geld en dan klaar, simpel toch?
Nou…das dus nie waar!

Er komt toch wel een hoop bij kijken en zoveel dingen waar je rekening mee moet houden, My God, ik voel me echt zo’n zeekoe na mijn eerste aangifte:

Loonbelasting, Loonbelasting, Loonbelasting….ok en dat is……nnnnnnniet het zelfde als inkomstenbelasting? Maar wat is dan de Btw en dan hebben we nog: directe/indirecte belasting, omzetbelasting, overdrachtsbelasting, belastingsheffing en milieu belasting!

Even tussen twee haakjes: wat hou ik nog over van mijn zuur verdiende centjes….?!?!

Vol goede moed, begin ik aan mijn “ boekhouding”, nou ja het lijkt bij mij meer op een poëziealbum! Met allerlei verschillende kleurtjes om alles uit elkaar te houden, een hoop knip en plak werk, in het kort gezegd een BENDE!

Gelukkig heb ik iemand gevonden, heel chique gezegd: Mijn accountant, die alles voor mij invult en uitzoekt. Uiteraard doet ze dat niet voor niks, dus ontving ik vorige week haar factuur voor het verrichtte werk…Ik schrok mij een hoedje, zo veel?!?!

In haar mail bij de factuur stond, zag ik later: “ Je schrikt misschien van het bedrag, maar je had er zo’n onoverzichtelijke puinhoop van gemaakt, dat het me uren heeft gekost om het uit te zoeken!”

Tjonge, jonge, leuk hoor zelfstandig zijn, oh ik ben zo zelfstandig…Maar goed, al doende leert men. ( hoop ik!)

Maar even voor de goede orde: Belastingdienst en niet leuk en al helemaal niet makkelijk!

Liefs,

Bente

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>