web analytics

Bernarda Alba | Voor het goede doel

m-lab.bmp

 

Spanje, de jaren 30. Te midden van haar vijf dochters en haar bedienden bestuurt Bernarda Alba met ijzeren vuist haar kleine koninkrijk. De strenge moeder is zojuist weduwe geworden. Na de begrafenis kondigt zij voor haar huis acht jaar rouw af. Vanaf nu moeten haar vijf dochters zwart dragen, binnen blijven en bovenal hun maagdelijkheid, hun eer en de goede naam van de familie bewaken. Maar alle dochters snakken naar vrijheid, naar liefde, naar een ander leven, dat zich niet door het strenge regime van Bernarda laat beteugelen…

Bernarda Alba is een eenakter-musical met tekst en muziek van Michael John LaChiusa, gebaseerd op het beroemde Spaanse toneelstuk Het Huis Van Bernarda Alba van Federico Garcia Lorca. De musical is een aaneenschakeling van flamencodans, Spaanse en Moorse klanken, ergernis en onderdrukte wellust. De regie en de Nederlandse vertaling zijn van Jeroen van Delft.

Bernarda Alba is een benefietvoorstelling, alle uitvoerenden werken kostenloos mee. Ook de zaal werd door het M-Lab zonder kosten ter beschikking gesteld. De opbrengst van de kaartverkoop is ter ondersteuning van het werk van Wings of Support.

Maeve van der Steen speelt de moeder, die met man en macht de controle over haar dochters probeert te behouden, wat niet echt lukt, met een rebelse dochter Adele, deze wordt overtuigend neer gezet door Golda Doof, Adele gaat achter de verloofde aan van haar zus Augustia(Jennifer van Brenk), de verloofde Pepe is een erg kleine rol van John Vooijs.Augustia is de rijkste dochter vandaar dat dat Pepe haar ten huwelijk heeft gevraagd. Martirio, de lelijkste dochter, volgens haar moeder is ook verliefd op Pepe, Martirio wordt gespeeld door Nathalie van Gent, ze speelt de rol zo overtuigend, dat je vergeet dat ze in werkelijkheid bloed mooi is.Verder heb je nog Magdalena, gespeeld door Brechtje Kat, deze viel heel erg op door haar goede zangstem. Lisa Berendse die meid speelde viel op doordat ze hele fijne zangstem had om naar te luisteren.Één van de bedienden werd gespeeld door Marleen van der Loo, zij vond ik de betere speelster in dit stuk.

Het decor was simpel, maar zeer effectief.

De voorstelling duurt 75 minuten en is alleen vanavond nog twee keer te zien: om 19:15 uur en 21:30 uur
Verder info http://www.m-lab.nl

 

 

2 Responses to Bernarda Alba | Voor het goede doel

  1. J. Tollig zegt:

    enige correcties

    Augustias werdt gespeeld door Jennifer van Brenk en de rijkste dochter is niet Amelia, de namen van de dochters zijn een beetje door elkaar gehaald!

  2. Mieke vd Raay zegt:

    als het goed is, is alles nu gecorigeerd

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>