Buddy, The Buddy Holly Story gaat, hoe kan het ook anders, over het leven van Buddy Holly. Over het korte maar stormachtige leven van Buddy. Hij kwam op 3 februari 1959, hij was pas 22 jaa oud, om bij een tragisch vliegtuigongeval onderweg van een optreden naar zijn vrouw. 3 februari 1959 wordt nog altijd aangeduid als ” The day the music died”
De Schouwburg van Tilburg was, na de premiere van A Woman On Stage, van Ruth Jacott, weer gastheer voor een premiere van Albert Verlinde Entertainment. Het theater in Tilburg oogt knus en biedt tegelijkertijd voldoende ruimte. Het podium is vanuit iedere stoel in de zaal goed te zien en zelfs op het balkon komen de gezichtsuitdrukkingen goed over. Beter kon Buddy, The Buddy Holly Story niet beginnen.
Tim Akkerman kruipt in de rol van Buddy Holly. Het blijkt dat zijn leven veel raakvlakken heeft met de personage die hij speelt. Het voordeel van een ”muzikant” in deze rol is dat hij precies weet wat een muzikant doet en denkt, maar in zijn spel met zijn tegenspelers vraag je je weleens af of hij het meent. Vooral als hij de liefde verklaart aan Maria Elena Santiago (Joy Wielkens) heb je niet het gevoel dat hij verliefd op haar is. Hij had net zo goed het boodschappen briefje kunnen oplezen. Vocaal is er niks mis met de stem van Tim Akkerman. Dat hij bijna de hele show zingt is voor hem dan ook geen enkel probleem. Al komt zijn muzikaliteit niet altijd de zaal in. Het blijft een beetje om hem heen hangen. Joy Wielkens krijgt dit wel voor elkaar. Zij brengt soul in het gebeuren. Als zij op toneel verschijnt merk je een verandering in de zaal. Die wordt enthousiast en stil blijven zitten blijkt dan moeilijk. Als tante is zij hillarische en in de scene ” American Pie” zorgt zij voor het kippenvelmoment van deze productie.
Alexandra Alphenaar zou in eerste instantie het jeugdvriendinnetje van Buddy spelen, gaande weg het repetitieproces is dit veranderd. Helaas voor haar. Haar rol is erg klein en niet meer van belang in het geheel. Dit is jammer, ze laat duidelijk horen dat ze veel kan. Zo heeft ze de country muziek in de voorstelling zich helemaal eigen gemaakt en lijkt het alsof ze dit al jaren doet. Ook de reclame jingles brengt zij met de nodige humor. Frans van Deursen is een geweldige DJ. Hij heeft humor, een prettige stem om naar te luisteren en weet heel goed wat acteren is. Gery Mendes heeft een kleine rol. Dat wat hij doet doet hij goed. Hij is duidelijk een echte ”zwarte” man. Er zit soul in, de heupen zitten los en het dansen gaat hem eenvoudig af. Joost Claes moet tegen het einde van de voorstelling met zijn heupen draaien om de vrouwen te verleiden. Het is beter om hem daarvoor een verbod op te leggen, zeker op toneel. Het is totaal niet sexy, storend is het wel. Zijn rol als Norman Petty,”ontdekker” van Buddy is daarentegen wel heel geloofwaardig.
Opvallend is hoe goed de band is in deze voorstelling. Het is niet zomaar een band. Ze doen mee in het verhaal. Zij vormen The Crickets en doen dit uitmuntend. Ze zingen mee, spelen mee en zijn zeer geloofwaardig. Ze ondersteunen Tim daar waar nodig. Weten precies wat ze doen, de naam band of bandlid is niet meer helemaal op zijn plaats in deze voorstelling. Zij behoren simpelweg tot de cast van Buddy, The Buddy Holly Story.
Buddy, The Buddy Holly Story heeft veel potentie. Een voorstelling vol goede muziek en vooral een fantastische band. Tim Akkerman heeft potentie. In vier maanden heeft hij veel geleerd, hij moet alleen nog zorgen dat hij Buddy de zaal in brengt. Wellicht als hij de rol wat langer speelt dat hij zijn acteerprestaties weet door te ontwikkelen. Als je van de muziek van Buddy Holly houdt, is dit een voorstelling waaraan je plezier kunt beleven. Iedereen zingt zuiver en de band is zo goed, daar wil je naar blijven kijken.
Voor meer informatie en tickets klik hier
Scene Fotografie: Roy Beusker

Geef een reactie