web analytics

De engel van amsterdam | middeleeuws met een modern tintje.

De Engel van Amsterdam

De musical “De Engel van Amsterdam” is 1975 gemaakt ter gelegenheid van het 700 jarig bestaan van Amsterdam door Lennaert Nijgh (tekst) en Joop Stokkermans (muziek).
Nu in 2011 speciaal voor het M-lab festival 50 jaar musical in Nederland, opnieuw bewerkt door de bekende cabaretier Thomas van Luyn. Het verhaal is gebaseerd op het toneelstuk Gijsbrecht van Amstel.
Het verhaal:

Gijsbrecht van Amstel (Niels van der Laan) wil als burgemeester van Amsterdam de stad uit de slop halen door het bouwen van een kathedraal. Hierin heeft hij één fanatieke medestander: zijn oom Bishop Gozewijn van Amstel (Rolf Koster). Die de kathedraal er voor hele andere redenen wil hebben.
Dat er veel huizen gesloopt moeten worden, vinden ze geen enkel probleem. De Bishop vindt het zelfs eigenlijk niet eens echt nodig dat er vervangende woonruimte voor de mensen gezocht moet worden.

De vader van de burgemeester, Venerik van Amstel (Milan van Weelden), die eerder de burgemeester was, maakt het zijn zoon niet echt makkelijk.
Venerik heeft een relatie met de zweverige Brechtje (Hilke Bierman), die gelooft in het betere in alle mensen en zelfs bomen. Daarom zijn ze ook fel tegen de bouw van de kathedraal.

Terwijl de heren hier de problemen aan het overleggen zijn, verschijnt er een gesluierde engel, alleen weet engel Raphael (Suzan Seegers) niet meer wat ze op aarde kwam doen.

Een handige “zakenman” Vosmeer (Jasper Stokman) heeft een subliem idee, blaas de boel op met buskruit dan zijn alle problemen opgelost.

Ook de vrouw van Gijsbrecht, Badeloch (Cystine Carreon) maakt het hem niet makkelijk. Zij wil meer aandacht van hem voor haar en hun gezin. In haar aanwezig verdwijnt de ruggegraat van Gijsbrecht accuut, wat hilarische momenten oplevert.
Als enige niet musicalacteur maakt Niels van der Laan zijn debuut en wat een debuut. Gemakkelijk trek hij de aandacht naar zich toe met z’n geweldige komische timing. Ook zijn zang is prima in orde en wij hopen hem zeker vaker op het musicaltoneel te zien.

Je moet alleen niet proberen verder te denken tijdens deze musical. Gewoon zitten en genieten. Zo is vader Venerik duidelijk niet veel ouder dan zijn zoon Gijsbrecht en komen ook Jan Klaassen en Katrien voorbij fietsen.

De voorstelling is niet alleen komisch, want er zitten ook serieuze stukken in.

De zang is van alle spelers werkelijk prachtig en Cystine laat ons ook nog even genieten van een prachtig stukje vioolspel.

Echt een waardige laatste show voor het M-Lab van dit seizoen.
De Engel van Amsterdam is nog te zien t/m 4 juli exclusief in het m-lab.

no images were found

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>