web analytics

Dusty Springfield | bijna een relatie

Dusty

Op dinsdag 9 maart ging in de Leidsche Shouwburg concert for Dusty Springfield- You don’t have to say you love me in première. Eén nacht uit het leven van Dusty Springfield.

Als de lichten in het theater uit gaan zien we op het podium een hotelkamer, de Presidential suite in een hotel in Amsterdam zo blijkt later. Na een korte intro komt Vicki Wickham ( Janke Dekker ) vriendin en producent van Dusty Springfield aan in het hotel. Meteen doet zij haar beklag, is dit een Presidential suite?

Dekker speelt en zingt sterk. Haar monologen, waarin zij een telefoongesprek voert met haar vriendin intrigeren, roepen vragen op, maar ook begrip. Je voelt werkelijk met haar mee, wanneer haar vriendin jaloers is en begrijpt waarom zij uiteindelijk zegt dat ze even geen contact wilt, maar toch contact probeert te zoeken.
Dusty zegt dat het niet makkelijk is en vraagt haar of zij een relatie heeft. Het antwoord van Vicki: ‘’ als het makkelijk was, dan was het geen relatie.’’ Een reactie die perfect het personage Vicki weergeeft.
Ook vocaal is Dekker in topvorm. Wanneer zij ‘’Underscore’’ zingt, vrij aan het begin van de voorstelling weet zij al direct voor kippenvel te zorgen.

De voorstelling draait niet om het leven van Dusty Springfield (Mary O’Brien) (Audrey Bolder), het belicht maar één nacht uit het leven van Dusty. Eén van de nachten, vlak nadat bij haar borstkanker is geconstateerd. Zij pakt het vliegtuig naar Amsterdam. Omdat dat, naar eigen zeggen, de enige plaats is waar zij ooit gelukkig was. Echte vrienden heeft zij niet. En met haar familie heeft ze ook al weinig. Daarom heeft zij haar manager Vicki gedwongen te komen.
De tekst in deze voorstelling is Nederlands gesproken, de liedjes zijn in het Engels hierdoor lijkt het soms alsof er zomaar een liedje tussen wordt geworpen omdat het tijd is voor een liedje.

Bolder is wisselend in deze voorstelling. Haar Engelse uitspraak is op het randje van irritant. Het klinkt te Nederlands waardoor een deel van de geloofwaardigheid verdwijnt. Wel weet zij Dusty neer te zetten als een vrouw die niet meer weet wat ze wilt, die altijd ongelukkig is geweest en nooit haar eigen leven heeft mogen leven, maar is geleefd door alles en iedereen om haar heen. Op de momenten dat Dusty sterk moet zijn, zet zij duidelijk een hele sterke vrouw neer. Bolder speelt sterk, maar moet aan haar Engelse uitspraak nog het één en ander bijschaven.
Deze voorstelling wordt gespeeld door drie spelers, zo komt ook de broer Tom Springfield (Dion O’Brien) (Casper Gimbrère) in beeld. Hij is gebeld door Vicki omdat Dusty hem zelf niet op de hoogte heeft gesteld van haar ziekte. Hij komt direct naar Amsterdam toe en al snel wordt er meer duidelijk over het leven van de Springfields. Waarom Dusty nummers heeft gezongen als ‘’ Son of a Preacherman’’. Teksten die niet zomaar zijn ontstaan, maar door wat in het verleden in het gezin heeft plaatsgevonden.

Gimbrère speelt Tom en is de enige man in de voorstelling. Zowel zijn zang, spel en voorkomen zijn niet opvallend. Hij speelt zijn rol zonder fouten maar van hoogstaand niveau is het zeker ook niet. De rol mag hij zich nog iets meer eigen maken, misschien weet hij dan wel te imponeren.

Het verhaal op zich heeft plotselinge wendingen, kan van droevig naar hilarisch gaan en andersom. Sterk aan dit stuk is dat er is gekozen voor één nacht uit het leven van Dusty. Hierdoor wordt het zeker niet langdradig en blijft het publiek geprikkeld tot aan de laatste slotscene. De scene met I Just don´t know what to do with myself is waarschijnlijk de sterkste. Alle drie de spelers komen goed uit de verf en het geheel weet te ontroeren. Dat het verhaal daarna nog verder gaat is bijna jammer.

De kleding en het decor passen perfect bij de tijd van Dusty Springfield. Te hoge, strakke spijkerbroeken, strakke slips, grote brillen, alles wat je in de jaren zestig veel zag.

Dusty Springfield- You don’t have to say you love me, is geen standaard musical. Plotselingen wendingen, geen pauze, het verhaal van maar één nacht, alles is anders. Als je van Dusty Springfield en de jaren 60 houdt, heb je zeker te weten een leuke avond of middag uit!
Dusty Springfield- You don’t have to say you love me is nog tot en 29 mei te zien inverschillende theaters in Nederland.

Voor meer informatie, een speellijst en kaartverkoop klik hier

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>