Geen vrolijke familiemusical of een swingend liedjesprogramma, maar een dramatisch en aangrijpend verhaal. Afgelopen donderdag ging het toneelstuk Haar naam was Sarah in première. In de prachtige zaal van de Koninklijke Schouwburg in Den Haag onderging het publiek dit oorlogsverhaal. Onder de indruk is zacht uitgedrukt.
Het toneelstuk is gebaseerd op het gelijknamige boek van Tatiana de Rosnay en is in 2010 verfilmd. Haar naam was Sarah gaat over een zoektocht naar het verleden. De Amerikaanse journaliste Julia doet onderzoek naar de razzia uit de Tweede Wereldoorlog in Parijs. Ze stuit op het verhaal van een klein meisje dat daar toen bij betrokken was, Sarah. Julia gaat op in het verhaal en doet een vreselijke ontdekking over haar schoonfamilie. Zij vragen Julia te stoppen met het onderzoek, maar Julia wil vastberaden de onderste steen boven krijgen.
Het verhaal speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog en in het nu. Het is geen moment verwarrend in welke tijd er gespeeld wordt omdat beide tijden constant op het podium te zien zijn. De afwisseling tussen het verleden en het nu loopt lekker in elkaar over. De acteurs zijn merkbaar goed op elkaar ingespeeld. De afwisseling van tijden zorgt voor een lekker tempo.
Het verhaal wordt verteld door slechts vijf karakters. Naast de journaliste Julia (Sophie van Winden) en haar man Bertrand (Chris Tates), heeft ook de vader van Bertrand, Eduard (Tom Jansen) een groot aandeel in het verhaal. Sarah (Lotje van Lunteren) en haar zoon William (Anne Prakke) maken het vijftal compleet.
De acteurs spelen hun rollen geloofwaardig. De uitblinker in dit toneelstuk is actrice Lotje van Lunteren. Zij vertelt grotendeels alleen, het verhaal dat zich in het verleden afspeelt. Een topprestatie, want naast de vertolking van haar karakter Sarah, is zij verantwoordelijk voor het sfeerbeeld uit de Tweede Wereldoorlog. Enkel met haar stem schept ze een beeld uit het verleden door ook haar familie en de razzia te vertolken.
De voorstelling Haar naam was Sarah, een productie van Bos Theaterproducties, is tot en met januari in de Nederlandse theaters te zien. Moet je van ver komen? Geen probleem, de voorstelling duurt zo’n anderhalf uur. Ga voor de speellijst naar deze link.
indrukwekkend goed gespeeld. Vooral de tweedeling op het toneel, de kracht van de eenvoud en de spelers. Lang geleden dat ik zo’n goed toneelstuk heb kunnen bewonderen.
Genieten vind ik niet het goede woord, maar wel duidelijk een voorbeeld waarom je dit in het theater moet gaan zien.
Wij zijn naar de uitvoering geweest in de schalm veldhoven, wat een geweldig stuk het was muisstil in de zaal zelfs geen kuchje het heeft diepe indruk op mijn gemaakt.