web analytics

In gesprek met Allard Blom en Hein Gerrits | Ik lach me de ballen uit mijn broek

Hein en Allard

In het knusse Josephine’s een bar in Antwerpen vond de perspresentatie van Judastheaterproducties plaats. Vanavond vindt de première van ‘’Josephine B de musical’’ plaats in het Fakkeltheater in dezelfde stad.

Tijdens deze gelegenheid spraken we met Allard Blom en Hein Gerrits. Beiden zijn verbonden aan de voorstelling. Het proces voor Allard was zo goed als klaar, hij was verantwoordelijk voor het scenario en de liedteksten. Voor Hein gaat het vanavond pas echt beginnen. Hij is één van de zes mannelijke acteurs in de voorstelling en ten tijden van ons gesprek was hij nog maar net begonnen aan de repetities.

Josephine Baker, best een belangrijke personage in de geschiedenis. Zojuist werd nog eens duidelijk gemaakt wat zij heeft betekend in de strijd van rassenscheiding. Kenden jullie haar al voordat je aan de musical ging werken?

Allard: ”Een typisch gevalletje van ‘De klok wel horen luiden maar niet weten waar de klepel hangt’. IK heb me om het stuk te kunnen schrijven, wat ik in eerste instantie deed voor een Nederlandse productie, moeten inlezen. Ik moest meer te weten komen over de verschillende aspecten van haar leven. Daarom heb ik verschillende biografieën gelezen en beeldmateriaal bekeken om haar te leren kennen. Ook heb ik de tijd van de revue moeten leren kennen dat is toch anders dan de musical van nu. ‘’
Hein: ‘’Ik wist helemaal niks van haar. Alleen het beeld van die vrouw met een bananenrokje (is een act van haar red.) kwam ik mij op. Voordat ik auditie ging doen voor deze rol heb ik mij in haar verdiept. Op youtube heb ik filmpjes gekeken en via Google heb ik mij in haar leven ingelezen. Ik wist niet dat zij een hele grote ster was en dat zij zoveel heeft betekend in de strijd tegen rassendiscriminatie. De tijd van revue is trouwens wel echt fantastisch, ik had graag in die tijd willen leven. ‘’

Waar gaat de musical Josephine B eigenlijk over?

Allard: ‘’Het is revue, dat is een aaneenschakeling van losse acts. Daar hebben we een rode draad in gezocht. Het gaat eigenlijk over de negen levens die Josephine B had. Zij noemde zichzelf ook niet voor niets een zwarte kat. De musical gaat over de hoogtepunten van haar eigen leven en haar carrière. Op deze manier komen er dus elke keer losse punten aan het bod waar een rode draad doorheen loopt en zo dus aan elkaar verbonden zijn.’’

Wie is Josephine Baker dan eigenlijk? Waarom is het de moeite om over haar een musical te maken?

Allard: ‘’Josephine heeft zich heel erg ingezet voor de gelijkwaardige benadering van rassen. Zo heeft ze bijvoorbeeld geëist dat er zwarte mensen in de zaal zouden zitten als zij moest optreden. Dat is iets bijzonders, want het was zwarte mensen niet toegestaan om bijvoorbeeld naar het theater of de film te gaan. Josephine kon dat eisen omdat zij Josephine Baker was. Aan de andere kant was ze ook wel een beetje doorgeslagen. Zo had ze een heleboel kinderen geadopteerd, van ieder ras dat er bestond wel één.’’
Hein: ‘’ In België durven ze op het moment ook meer dan in Nederland. Ze zijn niet bang om artistieke stukken te brengen en zelf shows te ontwerpen. Kijk maar naar bijvoorbeeld Ben X , Lelies en Domino. Ook dit is weer een heel ander stuk. Daarnaast hebben ze in België ook meer mogelijkheden omdat er nog met subsidies gewerkt wordt.’’

Josephine B een Vlaamse productie, met Nederlandse invloeden. Hoe is het om tussen de Vlamingen te moeten werken?

Hein: ‘’Ik moet in het stuk de eer van de Hollanders hooghouden. Voor de auditie heb ik echt mijn best moeten doen. Ze hadden ook gezegd dat als ze een Vlaming hadden die net zo goed als ik zou zijn ze voor hem zouden gaan, hij zou dan voorrang krijgen. Ik heb het geluk dat ik alle drie de disciplines van musical goed beheers. Zowel zang, dans als het acteren. Er zitten in deze musical pittige zangstukken maar ook pittige dansscènes. Dat is mijn geluk geweest. Verder is het fijn om in hier te staan. Ik heb nieuwe mensen leren kennen, in Nederland ken je inmiddels iedereen, dit is een hele nieuwe wereld. Het is ontzettend gezellig. Ik lach me de ballen uit mijn broek.’’

Belgie een land van twee talen, Josephine komt uit Amerika en woonde later in Frankrijk, in welke taal gaat de voorstelling gespeeld worden?

Allard: ‘’ Ik heb de voorstelling in het Nederlands geschreven, de nummers en de teksten die voor de musical gemaakt zijn, zijn in het Nederlands. Er wordt wel gebruik gemaakt van al bestaande nummers, niet veel, een enkel nummer. Die hebben we niet vertaald en zijn dus in het Engels en een klein beetje in het Frans. ‘’

Allard vertelde net dat dit een geheel nieuw geschreven musical is. Je kunt dus niet kijken hoe anderen dit al eerder hebben gedaan. Hoe is dat?

Hein:’’ Voor een acteur is dit om te smikkelen,iets nieuws mogen ontwikkelen. We mogen eigenlijk het wiel opnieuw ontwikkelen. Dat is prettig en daardoor word ik wel erg gestimuleerd. ‘’

Hein, we hebben het veel over Josephine gehad, over België over wat Allard gedaan heeft voor de voorstelling maar nog niet wat jouw aandeel is. Wat doe jij in deze musical?

Hein: ‘’ Ik speel Papito, de eerste man van Josephine. Hij is erg geïntrigeerd door haar en laat zich door haar verleiden. Hij is haar manager en stuurt haar in haar droom om een grote ster te worden. Uiteindelijk word ik door haar aan de kant gezet. Zij dacht namelijk enkel aan zichzelf en hij deed alles voor haar. Hij was echt verliefd, adoreerde haar en zij had hem enkel nodig. Verder speel ik nog enkele andere personages. Het leuke is dat ik het ene moment een groot shownummer mag doen en vervolgens een hele integere scene mag spelen. Je zult in deze musical zien wat revue is en je komt wat meer te weten over het privéleven van Josephine B.’’

Josephine B de musical gaat vanavond in première in het Fakkeltheater. Wil je meer informatie over deze voorstelling of tickets aanschaffen? Surf dan naar www.fakkeltheater.be
Wil je vanavond op de hoogtegehouden worden? Kijk dan hier

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>