web analytics

Is drie keer scheepsrecht?

Logo Soldaat van Oranje

Het lijkt een onmogelijke opdracht, een musical voor de derde keer in première te laten gaan en dan de twee voorgaande cast bezettingen te doen vergeten…

Tot nu toe was er bij Soldaat van Oranje vooral gecast op (film) acteurs. Cast 3.0 is een mengeling van zowel film/tv acteurs als van musicalacteurs. Dit is duidelijk te horen. De gezongen stukken komen hierdoor beter uit de verf en het spel heeft nog steeds het zelfde hoge niveau als bij de twee voorgaande cast bezettingen.

Robbert van den Bergh doet direct, in tegenstelling tot de tweede Anton, de eerste Anton, Oren Schrijver, vergeten. Door zijn grote en statische figuur valt hij meteen op. Dit gecombineerd met zijn goede spel zorgt voor veel overtuigingskracht. Anton is een groot leider binnen de NSB omdat Robbert dit met overtuiging speelt en duidelijk laat zien waar Anton voor staat, krijg je bijna sympathie voor Anton. Robberts zware stem past goed bij zijn rol en hij zingt zuiver.

Erik Hazelhoff Roelfzema, Soldaat van Oranje, wordt ditmaal vertolkt door Dragan Bakema. Dragan is niet de leidersfiguur die je van Erik Hazelhoff zou verwachten. Hij is klein van postuur, zeker niet de best geschoolde zanger al bezit wel de power in zijn stem en de handigheid om dit niet op te laten vallen. Zijn chemie met Charlotte ( Linde van den Heuven, zij speelt de rol al wel een tijdje) sprankelt en voelt aan als echte liefde. Zelfs wanneer Charlotte en Erik door de zee gescheiden zijn is de liefde voor elkaar voelbaar in het theater.

Anton lijkt de grote klootzak in dit stuk maar Paul, gespeeld door Joey Schalker is de echte klootzak. Hij verraadt op achterbakse wijze zijn ex-vriendin, staat nergens voor en weet geen enkele keuze zelf te maken. Joey zingt en speelt zijn rol zo sterk dat je direct een hekel aan Paul krijgt. Na afloop vertelde Joey dat hij totaal niet op paul lijkt, zelf is hij een optimist terwijl Paul liever niet aan het leven deelneemt. Dat Joey zelf een optimist is, was gedurende zijn spel als Paul totaal niet te zien, Joey verandert totaal in Paul.

Het Ensemble speelt niet alleen die feut, Nederlandse soldaat, Jood of gevangene, ze zijn ook die slechte en gemene Duitsers en dus moeten zij zich veelzijdig tonen. Een waar kippenvel moment is het nummer ‘’Als wij niets doen’’ dit is zo mooi uitgevoerd en komt zo recht uit het hart dat het moeilijk is om het dan droog te houden.

Het enige minpunt aan deze voorstelling is meteen ook erg vervelend. De techniek is niet altijd even sterk. De echo die je hoort, van de spelers, stoort regelmatig. Voornamelijk in de kwetsbare delen van het stuk.

Soldaat van Oranje blijft een voorstelling die iedereen gezien MOET hebben. Niet alleen om het grote spektakel, de prachtige teksten maar vooral omdat het verhaal over oorlogen nooit vergeten mag worden.
De derde cast van Soldaat van Oranje maakt het spreekwoord; ‘’Drie keer is scheepsrecht’’ meer dan waar door op alle fronten zeer sterk over te komen.

foto: Joris van Bennekom

 

Voor tickets en meer informatie over deze musical http://www.soldaatvanoranje.nl/

One Response to Is drie keer scheepsrecht?

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>