web analytics

Jersey Boys | Vlamingen stelen Nederlandse harten

Jersey-Boys-door-Carli-Hermes

In het altijd swingende Beatrix Theater te Utrecht is momenteel de musical Jersey Boys te zien. Jersey Boys is een regelrechte hit op Broadway én West End. Franki Valli en the Four Seasons komen nu ook de Nederlandse harten veroveren.

Jersey boys is het verhaal van Franki Valli met een I, gespeeld door Tim Driesen. Tim brengt de jonge Frankie tot leven. Door Tims spel wil je meer weten van de persoon, terwijl zijn stem ook weet te ontroeren. Hij zorgt geregeld voor kippenvel momentjes, alleen het nummer over de overleden dochter komt niet helemaal de zaal binnen. Het blijft te veel bij hemzelf en ontroert de zaal niet. Als Frankie is hij goed gecast.

Bob Gaudio, het brein achter de succesnummers van The Four Seasons en Franki Valli, wordt gespeeld door Dieter Spileers. Dieter mag zich, met recht, de ster van de show noemen. Zijn acteerwerk is geloofwaardig, zijn zangstem is mooi en in combinatie met zijn acteerwerk rustgevend. Daarnaast lijkt hij Bob te zijn geworden. Én zijn Vlaamse accent? Dát is een sterke troef, het verwijst naar het feit dat hij uit Jersey komt!

Robbert van den Bergh (Nick Massi) en René van Kooten (Tommy DeVito) verbleken een beetje bij de twee sterke Vlaamse acteurs. Robbert oogt niet heel gelukkig in zijn rol en René is zo nu en dan toch echt te oud voor de jonge Tommy. Als verteller, waarin hij eigenlijk in het heden staat, is René sterk, als hij mag flirten met de meisjes zie je hem opbloeien en is hij écht die jonge hond. Hij heeft het dan werkelijk naar zijn zin op het podium en als publiek zijnde voel je dat. Danstechnisch is hij geen sterke acteur, toch weet hij zich in Jersey Boys meer dan staande te houden en met zijn prachtige stem betovert hij vele (meisjes) harten.

Martijn Vogel zat vanavond in de zaal, ondanks zijn kleine rolletjes mis je hem wel op het podium. Zijn vrolijke en open manier van acteren geeft net dát beetje extra. Hugo Haenen, anderhalf jaar geleden nog getroffen door een virale hersenontsteking, is een fijne man op het podium. Zijn rol is niet groot, toch laat hij zien wat acteren is. Ondanks dat hij te kampen heeft gehad met geheugenverlies en nog steeds moeite had met het onthouden van de namen van zijn collega’s, is hier op het podium niets van te merken. Het is duidelijk, Hugo Haenen voelt zich op het podium als een vis in het water. Theater is zijn thuis.

Jan Rot heeft de tussenliggende dialogen vertaald. Zijn vertaling is vlot, strak en erg van deze tijd. De liedjes zijn niet vertaald en dat is in deze musical, in tegenstelling tot andere musicals gebaseerd op bestaande nummers, geheel logisch. Het verhaal Jersey Boys gaat over vier jongens die doorbraken en hoe hun leven in elkaar stak, de nummers behoren bij die periode, die zingen ze dan en vertellen niet het verhaal verder.

De drie dames in de voorstelling spelen meerdere vrouwelijke rollen, ondanks dat zij dit knap doen, oogt het wat rommelig en amateuristisch. Alsof er een wedstrijdje vele verkleedpartijen wordt gedaan. Voor de dames jammer, want dit ligt niet aan hun kunnen. Ook de drummer, die regelmatig mee mag acteren op het podium, als de drummer van The Four Seasons, is een vermelding waard. Daar sta je dan, als drummer ben je opeens te zien in een grote show!

De eerste akte komt wat langzaam op gang, het duurt even voordat ze op het podium swingen, maar als ze eenmaal swingen… swingt het echt. Het is jammer dat het publiek in Utrecht wat stijf is, zo nu en dan lekker mee swingen met deze bekende en dansbare hits zou de voorstelling nóg leuker maken!

Jersey Boys is exclusief te zien in her Beatrix Theater te Utrecht. Voor tickets en meer informatie www.musicals.nl

 

Wij zagende show op zondag 13 oktober

One Response to Jersey Boys | Vlamingen stelen Nederlandse harten

 1. Agnes van der Meer zegt:

  Hoi Esther,

  Samen hebben we genoten van deze heerlijke musical. Jouw geschreven stuk is goed en vlot en benadrukt iedere persoon heel duidelijk!

  Succes met alle toekomstige musicalrecensies!
  Groetjes,
  Agnes

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>