web analytics

Jetty Mathurin

jetty

Theater maken, acteren, cabaret, zingen, presenteren of columns schrijven, Jetty Mathurin (1951, Paramaribo) is een creatieve duizendpoot. Mathurin is van huis onderwijzeres en logopediste. Ze had een eigen logopedie praktijk en werkte op scholen.

Eind jaren ´80 maakte ze een carrière switch naar de theater– en televisiewereld. Ze heeft zeven succesvolle solovoorstellingen op haar naam staan. Op dit moment toert zij met haar achtste solovoorstelling door het land. Met deze voorstelling viert zij haar 25 jarig theater jubileum. In de theater wereld heeft Mathurin verder haar sporen verdiend met theaterprogramma’s als ‘Faja’, ‘De Koningin van Paramaribo’, Mathurin Meets Music en ‘de Vagina Monologen’.

Het bedrijfsleven en overheidsinstellingen werken graag met de theatermaakster samen bij diverse bijeenkomsten. Zij maakt dan speciaal een ‘optreden op maat´ of fungeert als presentatrice. Grote bekendheid kreeg ze in de rol van Smorrie in de dramaserie ‘Vrouwenvleugel’, winnaar van de Televizierring 1994. Ook was de actrice één van de vaste spelers in de comedy´s Oppassen en Bradaz. Verder had ze rollen in o.a Costa, Baantjer, Blauw Blauw, Otje, Klokhuis en Ochtendzwemmers.
Op het witte doek is ze o.a te zien geweest in de succesvolle film ´Madame Jeanette´ en de bekroonde korte film You II. Columniste was ze o.a bij Radio Rijnmond, ‘Formule 1’(NPS) en het blad ‘Contrast’. Nu schrijft ze columns voor het tijdschrift Colorfull.

Ze heeft ook diverse onderscheidingen ontvangen. De Pall Mall prijs met de comedytrain, De televisierring met Vrouwenvleugel, de Cosmic award en de Tai ati award van Stadsdeel Amsterdam Zuidoost. Ze is onderscheiden door de gemeente Cuijk en zij is geridderd in de orde van Oranje Nassau door de koningin.

Daarnaast is zij maatschappelijk actief in Nederland en in het buitenland onder andere door middel van twee stichtingen die zij oprichtte (Stichting Jetty Mathurin en Stichting Taante Bemoeit) en diverse bestuurs- en ambassadeursfuncties, waaronder ambassadrice voor stichting Breath, ambassadrice voor Fresh Wagon en bestuurslid van jeugdtheaterschool zuidoost.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>