web analytics

Jon van Eerd

Jon van Eerd

Opleiding
Jon van Eerd studeerde Engelse Taal- en Letterkunde (RUL) en theaterwetenschap (UvA).

Theater
Jon begon zijn acteercarrière met Peter Schaffer’s Equus (Alan Strang). Zijn tweetaligheid stelde hem in de gelegenheid ook in de Verenigde Staten en Engeland op de planken te staan. Hier was hij te zien in: The Zoo Story, A Midsummer Night’s Dream (Lysander), Docter Fautus (Faust) en in Death of a Salesman (Biff). In Nederland speelde Jon rollen in o.a. Marat / Sade, Drie Keer Twee Is Zes Teveel, Het Zakendiner en Omhoog Die Stok. Op het gebied van muziektheater was Jon onder andere te zien in De Driestuivers Opera (Macky Messer), Ollie B. Bommel En De Trullenhoedster (Bommel), There’s No Business Like Show Business (Berlin), Titanic De Musical (Hofmeester Henry Etches) en was hij te zien in de rol van Harrie, een van de drie vaders in de musical MAMMA MIA!. Jon is ook actief als schrijver. Zo bewerkte hij de klucht Tel Uit Je Winst en herschreef hij De Tante Van Charlie. In beide producties speelde hij de hoofdrol. Jon schreef het script voor Een rits te ver en Dubbel Op. Verder leverde hij een bijdrage aan het theaterprogramma Revue?! met onder andere Nelly Frijda en Frans Mulder. Voor De Fabeltjeskrant De Musical schreef Jon het script en de nieuwe liedteksten. In 2007-2008 werd Jon gevraagd voor Purper 101, A Purrfect Performance. Daarnaast was Jon te zien in de Broadway show The World Goes Round. Vorig jaar speelde hij in de klucht Boeing Boeing en op dit moment staat hij met zijn eigen geschreven toneelstuk Oranje Boven in het theater.

Televisie/Film
Jon speelde onder andere in de televisieseries Roomservice, Flodder, Andre’s Comedy Club, De Meiden van De Wit en Hartslag. Tevens was hij te zien in de films De Nitwits, The Disaster en Flodder in Amerika. Vorig jaar was Jon “de Mol” in het programma Wie is de Mol?.

Nominaties/Prijzen
Jon werd verkozen tot Beste Mannelijke Acteur tijdens het Internationale Feats Festival (1982) voor zijn rol als Alan Strang in Equus. Tevens kreeg hij voor zijn rollen in There’s No Business Like Showbusiness en Nonsens, Lieve Heren een nominatie voor een John Kraaijkamp Musical Award in categorie Beste Mannelijk Hoofdrol. Zijn zelfgeschreven toneelstuk Oranje Boven is genomineerd voor de AVRO Toneelpublieksprijs 2010. Zijn script voor De Fabeltjeskrant werd genomineerd voor beste musical en zijn stukken De Tante van Charlie, Dubbel op, Boeing Boeing en dit seizoen Oranje Boven zijn genomineerd voor de Toneelpublieksprijs. Ook de theatervoorstelling ’t Gelag waarvoor Jon de regie deed, werd voor deze prijs genomineerd. Dit was de tweede nominatie voor de Ring na zijn Televisieproductie Bijbelse Verhalen.

Overig
Jon speelde in televisiecommercials en deed nasynchronisatie van tekenfilmseries en bioscoopfilms als: Tom & Jerry, De Flintstones, Teletubbies, Pokemon, Lion King II, Mulan Sjakie En De Chocoladefabriek, The Prince of Egypt, Shrek, Little Big Planet (game) en Despicable Me. Jon is de vaste stem is van Antonio Banderas, Stephen Fry en Eric Idle. Jon gaf acteer-cursussen en workshops, onder andere bij Washington University, St. Louis en bij internationale scholen van Hilversum en Voorschoten. Hij regisseerde uiteenlopende producties als Who’s Afraid Of Virgina Woolf?, Betrayal en De Koning Sterft, alsmede vele na-synchonisaties zoals Marry Poppins en Aladdin.

Internet
Website: http://www.jonvaneerd.nl/
Twitter: https://twitter.com/jonvaneerd
Fansite:http://de-officiele-jon-van-eerd-fanclub.clubs.nl/

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>