web analytics

Koekeloere | Een vrolijk eerste kennismaking met theater

Koekeloere

De Meervaart in Amsterdam stroomde vol met jonge kinderen voor de première van Koekeloere. Het bekende SchoolTV programma met Moffel en Piertje is nu in theatervorm te zien in de theaters.

Het verhaal van Koekeloere
Moffel en Piertje nodigen hun vriend Arie de Struisvogel uit om bij hen te komen logeren. Opeens staat er iemand voor de deur. Het blijkt een Eekhoorn te zijn die even naar het toilet moet. Arie is onder de indruk van het vrouwelijke gezelschap en stelt voor haar naar huis te brengen. Het is immers al donker.

De Eekhoorn blijkt niet de juiste bedoelingen te hebben met Arie en sluit hem op. Ze werkt voor een museumeigenaar die dieren dood maakt en ze vervolgens opzet. Arie belandt in de problemen. Het is de taak van Moffel en Piertje hem te redden door goed op te letten en samen te werken. Samen kunnen ze Arie redden!

Over de voorstelling van Koekeloere
De voorstelling wordt ondersteund door vrolijke liedjes. Voornamelijk het eindlied blijft goed hangen. De kinderen in de zaal laten duidelijk merken dat het verhaal spannend is. Ze willen Moffel en Piertje de juiste richting opsturen als ze alweer verkeerd lopen.

De cast bestaat uit Dick Feld (Arie de Struisvogel), Wesley de Ridder (de Eekhoorn), Annika van Bruggen als Piertje en Eric-Jan Lens als Moffel. Voornamelijk Wesley valt op met zijn veelzijdige stemmen. Naast zijn zangkunst heeft hij ook een een dynamische stem die van hoog naar laag kan gaan. Erg handig voor zijn vrouwelijke karakter in de voorstelling.

Kinderen leren over verliefdheid, gevaar en elkaar helpen. Het is een voorstelling die door de kinderen als spannend wordt ervaren. In de zaal vindt een enkeling het té spannend en begint te huilen.

De acteurs die de poppen besturen zijn lichtelijk gecamoufleerd door donker groene kleding. Ze leiden niet af van de poppen zelf. Deze komen tot leven door de vele handelingen die ermee worden gedaan. Ook in het decor wordt veel geschoven en op meerdere manieren gebruikt. Zo wordt de achterwand, die uit gordijnen van honderden touwtjes bestaat, zowel verschoven als dat de acteurs er doorheen lopen. De houten deur wordt het podium opgerold en gebruikt als deur naar de vrieskist, maar ook naar alle musea in het stuk.

De spelers zelf nemen regelmatig de poppen van elkaar over, of ze bewegen een pop met meerdere personen tegelijk. Dit maakt het stuk dynamisch. De poppenspelers hebben zelf meerdere rollen, zoals de taxichauffeur of het spelen van ‘de zee’.

De bekendheid van Moffel en Piertje maakt het voor jonge kinderen erg leuk om naar het toneelstuk te gaan kijken. Er zit veel subtiele humor doorheen geweven. Als ouder is het ook genieten. De voorstelling duurt een uur, lang genoeg om voor kinderen stil te blijven zitten. De spanning van het verhaal zorg hier mede voor.

De voorstelling is van januari tot en met mei 2013 te zien in de Nederlandse en Vlaamse theaters. Voor meer informatie en tickets kijkt u hier

Onze fotoreportage vindt u hier

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>