web analytics

Koning Joes!

Kruimeltje de musical

Zondag 21 november ging in het sprookjesachtige Efteling theater de musical Kruimeltje in première. Wat begon met een landelijke zoektocht naar Kruimeltje resulteert in een fantastische voorstelling met humor, warmte en hoop. Een musical voor jong en oud!

Kruimeltje is het verhaal over een bijzondere jongen zonder vader en moeder. Hij is als baby door zijn moeder achtergelaten bij Vrouw Koster, waar hij het niet bepaald naar zijn zin heeft. Kruimeltje wordt door Vrouw Koster de straat opgestuurd en mag pas weer terugkomen als hij voldoende geld heeft verdiend om zijn kost en inwoning te betalen. Kruimeltje voelt zich vaak eenzaam en haalt hierdoor graag kattenkwaad uit met zijn vriendinnetje Keessie. Vaak fantaseert hij hoe het zou zijn om een vader en moeder te hebben.
Als blijkt dat kruidenier Wilkes, waar Kruimeltje samen met zijn hond Moor een écht thuis vindt, een oude jeugdvriend van zijn vader is, ziet Kruimeltje de kans om na al die jaren eindelijk zijn vader en moeder te ontmoeten.
Het decor is eenvoudig en multifunctioneel inzetbaar, wat het mogelijk maakt om rustig naar de afwisselende scènes te kijken. Dit zorgt er tevens voor dat het ontbrekende doek aan het begin en aan het einde van de musical niet eens opgemerkt wordt.

Na een emotionele openingsscène waarin de moeder van Kruimeltje (Carmen Danen) hem achter laat bij Vrouw Koster (Kim Scheerder), is het de beurt aan Kruimeltje (Joes Brauers) om het publiek met het nummer ‘Koning Kruimeltje 1’ omver te blazen. En dat doet hij ook! Met zijn mooie en heldere stem blaast Joes het publiek van het Efteling theater helemaal omver. De rest van de voorstelling laat Joes met zijn geïmproviseerde timing en ongekende humor weten dat hij een geboren acteur is.

Ook Jeroen Phaff steekt met zijn rol als Wilkes ver boven de rest van de cast uit. Met zijn sterke zangstem en overtuigende spel laat hij wederom weten dat hij een veelzijdige en gewaardeerde musicalacteur is. Samen met de vader van Kruimeltje, Eric Bouwman, zingt Jeroen Phaff het nummer ‘hij noemde mij zijn beste vriend’. Net als de rest van de muziek van Kruimeltje, een goed geschreven nummer met een sterke en toepasselijke tekst. De stemmen van Jeroen en Eric passen mooi bij elkaar, al merk je wel dat Jeroen overheerst. Aan zijn terug getrokken houding en minder zuivere zangstem is te horen dat Eric Bouwman nog niet veel musicalervaring heeft. Ondanks dat speelt hij zijn rol overtuigend en is hij goed gecast als vader van Kruimeltje.

Een groot gemis bij Kruimeltje de Musical zijn de dansscènes. Opvallend is dat de eerste dans pas tijdens de scène voor de pauze, de zoektocht van Wilkes & Kruimeltje naar Amerika, plaats vindt. Helaas wordt er gedurende de musical nog maar een keer gedanst.

Tijdens de tweede acte overtreft Jennifer van Brenk haarzelf met het nummer ‘rekenliedje’. In vergelijking met voorgaand musicals zoals Beauty and the Beast en Ciske de Rat is te merken dat zij positief gegroeid is en het publiek helemaal meeneemt in het verhaal.

Ook de kindercast laat gedurende de voorstelling zien dat zij de afgelopen maanden niet stil hebben gezeten. Er wordt erg goed en serieus gespeeld en er is werkelijk geen valse noot te horen.

Tot slot Carmen Danen, de moeder van Kruimeltje. We kennen haar allemaal van het Avro programma ‘Op Zoek Naar Mary Poppins, waar zij als 6e kandidaat eindigde. Tijdens de een na laatste scène weet zij het publiek te raken en te emotioneren. Ook met haar klassieke en warme zangstem bezorgt zij menig toeschouwers kippenvel tot aan hun oren. Met deze rol laat Carmen weten dat de stap naar een grootse musicalcarrière is gezet.

De musical Kruimeltje is vanaf 3 november exclusief te zien in Theater de Efteling. Voor meer informatie zie www.efteling.com/kruimeltje.

Door Anouk Hendriks

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>