web analytics

Leendert de Vis | Dankzij Peter en Marleen haal ik het maximale uit mijn talent

Perspresentatie Ben X

Na afloop van de premiere van Ben X spraken we met Leendert de Vis. Leendert speelt de rol van Ben. Of beter gezegd, is Ben. Zijn manier van lopen, praten, bewegen en reageren is zoals een autist zich beweegt. Geen moment bedenk je, dat er een acteur op het toneel staat.

Leendert, dit is geen eenvoudige rol. Hoe heb je je voorbereid?
” We hebben een erg korte repetitie periode gehad. Dat wist ik op voorhand. Daarom heb ik ervoor gekozen om mijn huiswerk te doen voordat we begonnen met repeteren. Ik heb films gezien en boeken over autisme gelezen. Daarnaast heb ik gekeken hoe andere acteurs de rol van een autist speelden. Niet om ze na te apen, maar om het zo realistisch mogelijk te maken. Dat ik mezelf van te voren goed voorbereid had was fijn. Tijdens de repetitieperiode was ik erg moe. Ik sta constant ”verkrampt” op het toneel. Dat kost heel veel energie.”

De hele zaal was doodstil, op een enkele snik na, tijdens de voorstelling. Wat doet deze rol van Ben met jou?
”Het doet wel iets met mij. In de eerste plaats is het een hele interessante rol om te spelen. Het is een hele grote rol en je speelt iets wat ontzettend ver van jezelf afstaat. Ik kan mij niet indenken dat ik dit ooit nog eens kan doen. Je vraagt je wel af wat anderen mensen ervan gaan vinden. Net aan het eind kwam er een jongetje naar mij toe. Hij heeft zelf autisme en hij vertelde mij dat ik het heel geloofwaardig had gespeeld. Dat doet heel veel met mij.”

Is het een zware rol om te spelen?
”Ja, zowel fysiek als emotioneel is het een zware rol. Op het toneel sta ik constant in een verkrampte houding. Ik ben bijna de gehele voorstelling op. Dat is zwaar. Slopend zelfs voor mijn lichaam. Emotioneel is het natuurlijk zwaar omdat Ben extreem gespest wordt en je speelt dat je dood gaat. Gelukkig komt de rol wel in je lijf te zitten. Soms na een zware dag werd mij ook gezegd dat het langzaam rustiger gaat worden. Dat is ook gebeurd. En het applaus wat je krijgt doet een hoop vergeten.”

Waarom deze rol?
”Mensen kunnen raken, dat is mijn doel. Dat gaat in deze voorstelling. Je komt niet happy naar buiten. Ik wil niet zeggen dat vrolijke musicals niet goed zijn. Maar dit is wel heel bijzonder.”

Je speelt met twee hele ervaren acteurs, hoe is het om met hen op toneel te staan?
”Dat is heel intens. Zij hebben zoveel ervaring, dat scheelt zo in het spelen. Het kost veel minder moeite om je dan in te leven. Peter en Marleen ( van der Velde en van der Loo red.) halen het talent in mij omhoog.”

Is er verder nog iets dat je wilt zeggen?
”Het is fijn om te zien dat mensen zo enthousiast zijn. Op facebook zie ik enthousiaste reacties voorbij komen. Mensen die anderen aanraden om deze show te gaan zien. Ik hoop ook echt dat iedereen komt kijken. Het is zo ontzettend mooi en het zou zo fijn zijn als we voor volle zalen kunnen spelen. Er zijn zelfs mensen die nog een keer terug komen dus het is echt wel de moeite waard. ”

One Response to Leendert de Vis | Dankzij Peter en Marleen haal ik het maximale uit mijn talent

  1. marie-Therese Van der Velde zegt:

    Ik ben Anne Wijckmans en de gezinsbond van Lennik oneindig dankbaar dat ik BenX kon bijwonen deels voor het onderwerp maar ook voor “onze Leendert”Ik denk dat we hier een groot talent bezig gezien hebben ,een acteur die samen met de anderen een reeele situatie zo gedreven ten tonele gebracht heeft,dat het nog dagen nazinderde.Deze musical kan gerust dienen ter ondersteuning van opvoedingslessen in het secundair!
    Het bijwonen van de musical is tweeledig:genieten van de teksten,muziek en acteertalent ,stof tot nadenken meekrijgen.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>