Op 9 januari was de Nederlandse première van Les Misérables, de film. Er was een speciale première georganiseerd in Pathé Tuschinski in Amsterdam. Veel BN-ers kwamen via de rode loper naar Tuschinski om deze première bij te wonen.
Door Marijke Stuurman
Voorafgegaan aan de film werd iedereen welkom geheten door Evelien de Bruijn en traden er diverse castleden op die in Les Misérables gespeeld hebben in het seizoen 2008/2009: Jamai Loman (Marius), Nurlaila Karim (Fantine), Suzan Seegers (Cosette), Céline Purcell (Éponine), Freek Bartels (Enjolras) en Tony Neef (understudy Jean Valjean). Helaas waren René van Kooten (Jean Valjean) en Carlo Boszhard (Thénardier) vanavond niet aanwezig in verband met andere verplichtingen.
De nummers die live ten gehore gebracht werden waren: Mijn Droom (Nurlaila) Lege stoelen lege tafels (Jamai), Heel alleen (Céline), Hoor je het zingen op de straat (Freek), Breng hem thuis (Tony Neef) en tot slot het indrukwekkende Nog één dag, gezongen door alle aanwezige castleden. Het publiek reageerde erg enthousiast op het gebodene en na een kort fotomoment met de castleden werd de film gestart.
Rolverdeling:
Jean Valjean – Hugh Jackman
Javert – Russell Crowe
Fantine – Anne Hathaway
Cosette – Amanda Seyfried
Marius Pontmercy – Eddie Redmayne
Thénardier – Sacha Baron Cohen
Madame Thénardier – Helena Bonham Carter
Het verhaal, ooit geschreven door Victor Hugo, begint bij de gevangenen – waaronder Jean Valjean – en is gelijk bij aanvang al indrukwekkend te noemen door de groots opgezette decors en de enorme massa figuranten die er in meespelen. In deze versie van Les Misérables wordt ook veel gebruik gemaakt van close-ups zodat je echt in het verhaal zit.
De zang is op een speciale manier opgenomen. De castleden hadden tijdens de opnames een oortje in en hoorden alleen de muziek op piano. Ze zongen live in, de muziek is er pas later aan toegevoegd en werd dus aangepast aan het zangtempo van de acteurs wat alles tot een mooi geheel maakt.
De verhaallijn volgt grotendeels het verhaal zoals wij dat in de musical konden aanschouwen met hier en daar een kleine wijziging. Sommige elementen maakten diepe indruk, bijvoorbeeld het verscheuren van de gele vrijheidsbrief door Jean Valjean waarna uitgezoomd wordt op de stad, het zware leven en het overlijden van Fantine (Anne Hathaway), de medaille die Javert bij Gavroche opspeld, de studenten die met de doodskist van Generaal Lamarque door de stad trekken en de aanblik van de stad na het slagveld op de barricades.
De Nederlandse ondertiteling is gelukkig niet op rijm gemaakt, er is vertaald wat er op dat moment gezegd (maar meestal gezongen) wordt.
Tijdens de film is er geen pauze, dus als je je 157 minuten mee hebt laten slepen in dit prachtige en dramatische verhaal zullen zakdoekjes zeker nodig zijn. Regisseur Tom Hooper mag met recht trots zijn op de indrukwekkende film die hij afgeleverd heeft, want voor iedere musicalliefhebber is deze film sowieso een must-see.
Geef een reactie