web analytics

Macbeth | Evers weet Lady Macbeth overtuigend gestoord te maken

Milan en Ellen

Macbeth is niet het makkelijkste stuk van Shakespeare om te bewerken. Het heeft een ingewikkelde intrige en een duistere verhaallijn met weinige luchtige momenten. Het is dus een behoorlijke uitdaging die ze in Zoetermeer zijn aangegaan ter opening van het Nederlands Thrillerfestival 2013.

De musicalversie van Macbeth die op 27 en 28 oktober werd opgevoerd, is een vrijwel geheel gezongen stuk met slechts een paar spelscènes. De muziek is theatraal, met veel samenzang, wat de dramatiek van het verhaal goed tot zijn recht laat komen.

Waar de muziek geslaagd is, heeft het script het lastiger. Zoals alle stukken van Shakespeare heeft Macbeth veel personages en gebeurt er veel. Over het algemeen lukt het goed om het publiek door het woud aan moordcomplotten en wraaknemingen te loodsen, maar in de eerste helft van de tweede akte leunt het stuk wat al te erg op het origineel. Zonder voorkennis is het dan lastig te bepalen wie er wordt vermoord en ook de list met het bos komt niet helemaal uit de verf. Daar komt bij dat de techniek het soms laat afweten: microfoons staan te zacht of worden te laat opengezet, waardoor het en der cruciale zinnen onverstaanbaar worden. Dit valt echter in het niet bij het enthousiasme van de cast. In het strak vormgegeven decor staan stuk voor stuk sterke zangers, die samen prima klinken.

De amateurcast is aangevuld met professionals Ellen Evers en Milan van Weelden. Lady Macbeth is een van de bekendste rollen uit de theatergeschiedenis en Evers weet haar overtuigend gestoord te maken. Haar zang is sterk en ze vormt als verschijning een mooi contrast met Milan van Weelden, die het vooral als bullebak goed doet. Verder valt Kevin van der Leeuw op als MacDuff. In het laatste duet van de voorstelling kan hij zich moeiteloos meten met Milan van Weelden. Maarten Fluit, Laura Hehenkamp en Ramona Lopulalan vormen als heksen een leuk trio dat af en toe wat lucht weet te brengen in het verder zware verhaal. Hun plotselinge sprong naar grappen over de actualiteit detoneert wat met de verder strikt historische toon van het stuk, maar in hun kleine gebaren zijn ze goed op elkaar ingespeeld en weten ze de aandacht naar zich toe te trekken.

Na Witches of Eastwick in 2012 was Macbeth de tweede productie om het jaarlijkse Thrillerfestival te openen. Het is te hopen dat ze deze traditie in ere houden in Zoetermeer en er volgend jaar weer een mooie productie op de planken staat.

 

 

 

 

 

2 Responses to Macbeth | Evers weet Lady Macbeth overtuigend gestoord te maken

  1. RONALD ANNEVELDT zegt:

    Wat voor een woorden kun je gebruiken om te onderschrijven dat je er niet bent geweest en er ook niet heen zult gaan daar de afstand te groot is in de relatief korte vrije tijd die ik heb. Het enige wat ik kan zeggen en volgens mij mag ik dat in theater wereld niet zeggen dus daarom kom ik maar met een eigen versie, PROOST!!!!

  2. Esther Derksen zegt:

    WE zijn erg benieuwd wat je met je commentaar bedoelt!

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>