web analytics

Meester-acteur Pip Utton: Van Casanova naar Hitler en Churchill

Met als nieuwe titel Casanova, tellen we dit theaterseizoen maar liefst vijf titels voor Engelsman Pip Utton. Als geen ander is deze meester-acteur in staat om bijzondere historische figuren uit de wereldgeschiedenis tot leven te laten komen op het toneel. In zijn magistrale Engelstalige solotoneel brengt Pip Utton elk theaterseizoen verbluffende voorstellingen. Vanaf 6 maart 2014 brengt hij Adolf, Chaplin, Churchill, Dickens en Casanova tot leven in Nederland en Vlaanderen.

 

Casanova Voor Pip Utton is Casanova één van de grootste uitdagingen ooit. Zoveel materiaal en slechts 75 minuten om te spelen. Zijn levensverhaal bevat meer dan 120 vrouwen die hij verleidde, dat is bijna twee per minuut gedurende de voorstelling! Geconcentreerd op de vrouwen waar Casanova daadwerkelijk van hield, worden door deze vrouwen andere kanten van zijn leven belicht. Er is sprake van één vrouw in het stuk, welke alle vrouwen vertegenwoordigt. In plaats van twee mensen op het podium te laten spreken, heeft Utton ervoor gekozen om de vrouw zich te laten uitdrukken in beweging. Bijna alle woorden worden dan ook gesproken door Casanova. De kracht van beeld en schoonheid, het verdriet van de vergrijzing en uiteindelijke eenzaamheid worden weergegeven. In de tweede akte wordt het publiek geconfronteerd met dilemma’s binnen een seksuele relatie. Casanova moet een charmante en sympathieke man zijn geweest, maar wat gebeurt er wanneer het publiek kennis maakt met zijn minder sympathieke eigenschappen?

Adolf, Chaplin, Churchill en Dickens Dit theaterseizoen duelleert Pip Utton, naast de meesterlijke voorstelling Casanova, met de talenten en keerzijden van de verschillende historische figuren Adolf, Chaplin, Churchill en Dickens. In eerstgenoemde weet Utton zijn ijzersterke visie over de meest beruchte tiran van de 20ste eeuw op een gedurfde en onderscheidende wijze te brengen. Het publiek bevindt zich in de aanwezigheid van een volkomen overtuigend idealist. Adolf van Pip Utton is krachtig, dramatisch, uitdagend en leerzaam.

In de voorstelling Chaplin portretteert Pip Utton de verschillende kanten van de persoonlijkheid van Chaplin. Chaplin’s talent wordt blootgelegd, maar ook de keerzijde van zijn succes wordt getoond. Dat Utton een meester-acteur is blijkt ook uit de voorstelling Churchill. Utton probeert niet te veroordelen of over Churchill’s grootheid te praten. Op ongedwongen wijze laat Utton het publiek kennismaken met een man die vijftig jaar doorbracht bij het politieke hart in Engeland. Met de voorstelling Dickens brengt Pip Utton niet zomaar een vermakelijk avondje, maar laat hij de mythe achter Dickens zien. Het is een avond over de man achter de mythe. Een man die zowel gefascineerd als verschrikkelijk bang is voor de dood. Hij moest en zou entertainen, ongeacht zijn eigen gezondheid. Het publiek zal, evenals Utton’s andere voorstellingen na afloop denken dat ze niet alleen verhalen hebben gehoord, maar ook dat ze in zijn aanwezigheid waren van het verhaal.

Over Pip Utton

Bijna 20 jaar geleden begon Pip met het schrijven en uitvoeren van zijn one-man-shows. Sindsdien heeft hij verschillende prijzen gewonnen over de hele wereld en heeft hij een reputatie opgebouwd als één van de beste schrijvers en uitvoerders van solo-theater.

Begonnen als deskundige op het terrein der edelstenen, besloot hij in 1996 professioneel acteur te worden. Sinds die tijd speelde hij Salieri in Amadeus, Sir Toby Welch in Twelfth Night, Edmund Kean in Flashes of Lightning en Falstaff in Henry IV part 1, waarvoor hij de Best Actor Award kreeg. Hij brak definitief door met zijn portret van Tony Hancock in Hancock’s Last Half Hour. Deze productie stond vier seizoenen lang op het Edinburgh Festival en ook een maand lang in het Pools Nationaal Ballet Theater in Warschau. Pip schrijft, produceert en toert met een gemakkelijk opgezet en toegankelijk drama dat direct tot het publiek spreekt. Zijn doel is niet alleen om te entertainen maar ook het stimuleren van de ‘grijze massa’.

“A masterpiece, compelling and unsettling…” (The Scotsman)

“Pip Utton is the doyen of the one-man show…” (the Daily Telegraph)

“Pip Utton is a National Treasure…” (Three Weeks)

“Utton krijgt het voor elkaar een theaterzaal te laten verdwijnen en je het gevoel te geven dat je in een zeer intiem gesprek beland bent…” (Theaterparadijs)

“Indrukwekkend. Door zoet en zuur, kil en warm, feiten en psychologische interpretatie zorgvuldig af te wisselen, heeft Utton een prachtige voorstelling gemaakt vol intelligente symboliek…” (De Volkskrant over Chaplin)

Meer informatie

Voor meer informatie en de gehele speellijst gaat u naar www.wereldtheater.com. Pip Utton is van 6 maart 2014 t/m 29 maart in de Nederlandse en Vlaamse theaters te zien.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>