web analytics

Mike Weerts: “Baantjer maakte iedere vrijdagavond weer goed. ‘

Mike Weerts

Tijdens de perspreview van Baantjer, spraken we ook met Mike Weerts

 

Zou je iets over je rol kunnen vertellen in dit stuk?

‘Ja, ik ben natuurlijk Vledder. Eigenlijk kent iedereen de rol erg goed door Victor Reinier. Het is de jonge, ambitieuze rechercheur die echt wel goed is in zijn vak maar door zijn jonge-honden-mentaliteit nog wel eens een stap overslaat. Hij denkt net te snel dat hij er is en dan wordt teruggefloten door de Cock. Dit doet de Cock op een manier van “Jongen heb jij niet iets over het hoofd gezien?”. Dat is een hele leuke rol om te spelen. Het is een publiek bezit geworden en het is aan mij nu om te zorgen dat ze mij als Vledder geloven. Iedereen is natuurlijk Victor Reinier gewend. Er is mij al honderd keer gevraagd of ik dat dan niet eng vind. Het is een andere vorm, het is theater, dus mensen kiezen er ook voor om er naar toe te gaan. Ze zijn dus al bereidt om het met een andere blik te komen kijken naar Baantjer. Ik geloof daarom ook wel dat ze mij vrij snel als Vledder zullen accepteren.’

Zei je meteen ‘Ja’ toen je deze rol kreeg aangeboden?

‘Nee! De rol is mij ook niet echt aangeboden, het was meer dat Erwin mij heel erg als Vledder zag. Er zijn natuurlijk meer acteurs gecast voor deze rol. We hebben een hele leuke werksessie gehad met Frank. Dat was voor mij van groot belang. Bijvoorbeeld wie het ging regisseren en of ik een klik had met Peter (Römer red.). Ik wilde ook graag weten hoe het concept werkte van de interactie met het publiek. Iedereen twijfelt wel of Baantjer überhaupt wel op het toneel kan, ik dus ook. Maar na een aantal gesprekken en een hele leuke werksessie was ik daarvan overtuigd. Toen ze mij zeiden dat ze wel met me in zee wilde heb ik natuurlijk wel meteen ja gezegd.’

Welke rol zou je nog graag willen spelen in het theater?

‘Als ik nog een rol zou mogen spelen dan zou ik wel Macbeth willen spelen. Dat is een beetje het ding. Ik ben vrij snel in het commerciële circuit gekomen. Onder andere Voetbalvrouwen natuurlijk. Ik heb ook niet de meest plaveide paden gewandeld zeg maar. Ik heb een makersopleiding gedaan, ik ben officieel gezien geen echte acteur. Hierdoor ben je minder bekend bij de gesubsidieerde gezelschappen. Het repertoire toneel ligt dan helaas niet voor het oprapen. Dat zijn wel dingen die ik dan heel erg graag zou willen doen. Een hele mooie Shakespeare lijkt mij wel wat.’

Waarom zouden mensen naar deze voorstelling moeten komen kijken volgens jou?

‘We maken geen Shakespeare, daar zijn we ons van bewust. Mensen die daarvan houden moeten ook komen kijken om te kijken of ze dit ook leuk vinden. Maar we maken vooral toegankelijk theater voor de mensen die juist niet zo snel naar het theater gaan. We willen ze prikkelen om wel naar het theater te gaan. Het is namelijk altijd een bijzondere beleving. Daar zit de uitdaging in voor ons. Als je twijfelt of je moet komen moet je komen omdat het een beleving is van het moment dat je binnenkomt tot het moment dat je naar buiten gaat. Ik geloof ook dat het een voorstelling is waar mensen nog lang over napraten. Het heeft goeie acteurs en het ziet er mooi uit. Het is spannend dus kom vooral kijken!’

Heb je een favoriete aflevering van Baantjer?

Nee, werkelijk geen idee. Dat zijn er zoveel! Ik kan het ook niet meer echt terughalen. Het is al lang geleden dat ik het gezien heb. Het geraamte wat Baantjer is duidelijk. Baantjer maakte iedere vrijdagavond weer goed. Je dacht altijd dat je het wist en dan op het einde bleek dat je weer naast zat. Net als Vledder.’

Wat is de extra rol van de figuranten die iedere voorstelling aanwezig zullen zijn?

‘We gaan nu goed kijken in hoeverre we de figuranten gebruiken. Ze gaan een grote rol spelen vooral buiten het podium. We zijn nog aan het praten of we een figurant als agent het toneel op laten komen. Het is leuk omdat het doorleeft buiten de zaal. Er is buiten nog steeds iets aan de hand. Je hebt echt het idee dat je op een moordlocatie bent. Dat maakt het zo bijzonder. Ik ben ze onwijs dankbaar dat ze zo massaal hebben aangemeld.’

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>