web analytics

Muerto! | Een musical met een lach en een traan

Muerto

Het is de grootste nachtmerrie van iedere ouder; je kind kwijtraken. In Muerto gebeurt het! Het overkomt Maria (Anne Mie Gils) en Teresita (Marleen van der Loo). Verleid door Alberto (Lander Depoortere) en zijn lijm sluiten hun kinderen zich aan bij FARC-leider Raul (Bram van Outryve)

 

 

Muerto! gaat niet alleen over kindsoldaten, ook het vuile spelletje wat gespeeld worden onder de rijkere van de bevolking komt aan het licht. Zo is er Cataldo (Steven Colombeen) de baas van Maria en Raquel (Marjan De Gendt) alles draait bij hem om macht. Het moet gaan zoals hij wilt of heeft hij toch nog een menselijke kant?

Marleen van der Loo als FARC-Soldaat

Marleen van der Loo als FARC-Soldaat

Muerto! begint sterk. Meteen valt Marleen van der Loo op. Als FARC-soldaat is zij een krachtige sexy vrouw. Haar blik is gemeen en ze straalt vechtlust uit. Verderop in het stuk is zij Teresita, een moeder die haar zoon verloren is aan de FARC. Als zij zich dat beseft zingt ze het prachtige nummer ‘’Geef mij mijn kind terug.’’ het moment van de eerste tranen bij het publiek.

Het spel van Anne Mie Gils gaat zo nu en dan door merg en been. Het verdriet dat zij als moeder voelt als ze haar zoon Jaime aan de FARC kwijtraakt is zo voelbaar. Haar samenspel met haar andere zoon Chinche is vooral in de scene ‘’soms’’ heel indrukwekkend.

Christophe Degelin | Muerto

Christophe Degelin | Muerto

Marjan De Gendt zorgt voor de komische noot in het stuk. Het nummer ‘’In één tel’’ lijkt in het begin niet zo sterk, pas als het nummer terug komt, ontstaat het ah moment en zie je de lach op de lippen verschijnen. Een ijzersterke zet van scenarioschrijver Tijl Dauwe. Overigens zorgt de muziek achter dit nummer ervoor dat je na de voorstelling nog steeds met dit vrolijke nummer in je hoofd zit.

In zowel het volwassenensemble als in het kinderensemble vallen een aantal mensen op. Benjamin Boer die we op de perspresentatie al spraken is duidelijk een danser, als hij danst heeft hij geen tekst meer nodig. Jasper Heyman en Melissa Dewoyer, beiden nog erg jong acteren sterk. De uitdrukkingen in hun gezicht zijn beeldend, ze vallen dan ook telkens op in het vrij grote ensemble. Christiphe Degelin is helemaal de man van de sterke gezichtsuitdrukkingen, zo nu en dan weet hij je te beangstigen. Ook Lander Depoortere weet te overtuigen. Vooral op het einde, bij zijn wanhoopskreet, weet hij met zijn ogen veel emotie op te roepen.

Steven Colombeen

Steven Colombeen als Cataldo

Steven Colombeen zou in eerste instantie helemaal niet te zien zijn in Muerto! Wat een geluk dat hij dat wel is. Naast dat hij een prettige stem heeft om naar te luisteren acteert hij ijzersterk. Hij is toch wel de verassing van de voorstelling. Dat Marleen van der Loo en Anne Mie Gils konden zingen en acteren op dit niveau wisten we al wel. Steven doet echter voor hen totaal niet onder. Van de gladde gladjakker zie je hem langzaam ontdooien in een gevoelige man om daarna weer keihard aan zichzelf te denken. Daarnaast heeft hij humor wat hij uitstraalt in het nummer ‘’schoon’’.

Muerto! is zeer geslaagd, her en der zouden er nog wat kleine aanpassingen gedaan kunnen worden. Iets meer spanning in de eerste akte. Het snuiven aan lijmflesjes zou sterker tot zijn recht komen als de kinderen ook daadwerkelijk aan een flesje lijm zouden snuiven. Hier en daar is er wat overdaad, te graag te veel willen, soms geldt less is more. Desalniettemin is er een fantastische voorstelling gecreëerd. Het is duidelijk te zien dat er hard gewerkt. Zowel de scriptekst als de muziek is sterk. Muerto! is een voorstelling voor het hele gezin. Geen vrolijk feelgoodverhaal maar een indrukwekkend verhaal over de FARC.

Voor meer informatie en of ticketverkoop www.fakkeltheater.be
De voorstelling duurt incl. pauze ongeveer 2 uur en 15 minuten.

Wil je een Muerto pakket inclusies cd en programmaboek winnen? Kijk dan hier

2 Responses to Muerto! | Een musical met een lach en een traan

  1. karin Piessens zegt:

    mooi geformuleerd artikel over de musical. Ik wou op het einde deelnemen aan de wedstrijd, maar helaas loopt de link dood. Geen wedstrijd formulier te zien als je daar klikt, … groetjes,Karin

  2. Esther Derksen zegt:

    Dankjewel Karin voor het compliment en de oplettendheid. We hebben de link aangepast waardoor je nu wel op de juiste plek terecht komt. Onze excuses voor het ongemak!

    Esther Derksen

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>