web analytics

Oorlogsgeheimen | Heel even waan je je in de Tweede Wereld Oorlog

oorlogsgeheimen_poster_

Na het intieme meesterwerk van de musical Achtste-groepers huilen niet, komt Van Engelenburg Theaterproducties nu met , “Oorlogsgeheimen” naar het bekende jeugdboek van Jacques Vriens in het theater.

De voorstelling ‘’ Oorlogsgeheimen” begint ruim 10 jaar later dan waar het boek is geëindigd, in 1955. Tuur Ramakers (gespeeld door Maarten Ebbers )is leerkracht geworden en hij wordt bestormt met vele vragen over de Tweede wereldoorlog. Zijn hoofd zit vol met verhalen, verhalen over geheimen, herinneringen, verliefdheid en vriendschap. Hij vertelt zijn klas over het vluchten naar de Mergelgrotten, de NSB’ers en het neergeschoten Engelse vliegtuig met een van de twee neergeschoten Engelsmannen. Zijn vroegere buurmeisje Maartje (gespeeld door Ida van Dril), krijgt hij niet uit zijn hoofd. Met flashbacks en verschillende personages, neemt Tuur het publiek mee naar de tijd van 1943, waar het allemaal gebeurde.

Kon je iemand vertrouwen in die tijd? De burgemeester, meneer Nijskuns, in ieder geval niet. En zijn buurmeisje Maartje? Haar kon hij wel vertrouwen, hun vriendschap en uiteindelijk verkering, maakte de band die zij hadden sterk. Het belangrijkste van verkering was dat je elkaar geheimen kon vertellen. Tuur’s geheim was dat hij een Engelse piloot bij hem thuis op zolder verstopt had. Maartje’s geheimen waren nog enkele malen groter. Samen gingen ze naar het geheime kamertje in de boerderij, daar bewaarde ze in een doosje met foto’s, een ketting en een geel stukje textiel. Ze kwam helemaal niet uit IJmuiden, maar uit Amsterdam en ze haar naam was niet Maartje maar Tamar Cohen.

Het decor is simpel gehouden, een muur is een muur en een bed, een deur een deur en een varkenshok. Beide acteurs spelen buitengewoon sterk . Met hier een daar een grap. Een roze kussen is bij hen geen roze kussen, maar een leven varken. Deze acteurs weten wat ze doen, waar ze mee bezig zijn en wat acteren is. Iedereen jong of oud gaat mee in hun ‘’wereld’’ en even waan je je in de oorlog.

Oorlogsgeheimen speelt de komende maanden in verschillende theaters. Kinderen vanaf 9 jaar kunnen samen met hun ouders het leven beleven van twee kinderen in de Tweede wereldoorlog.

Voor meer informatie www.oorlogsgeheimen.nl

drie en halve ster

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>