Pater Moeskroen Karavaan | Duivels aanstekelijk enthousiasme
Al sinds 1995 toert Pater Moeskroen door de Nederlandse theaters. De feestband staat bekend om de muzikale variatie van Keltische en folkmuziek, die de muzikanten op een groot aantal verschillende instrumenten ten gehore brengen. De nieuwste theatershow ‘Karavaan’ is daar geen uitzondering op.
‘Karavaan’ vertelt het verhaal van een rondtrekkend circus dat zijn beste tijd gehad lijkt te hebben. Het materiaal is verouderd en versleten, circusdieren zijn er niet meer en de artiesten zijn allesbehalve professioneel. ‘Een karavaan van vergetelheid’, zoals Pater Moeskroen het zelf zegt. Toch heeft de circusdirecteur zijn stervende vader beloofd dat hij er het succesvolste circus van het hele land van zal maken. Hij is de wanhoop nabij tot er plotseling een man van ‘smaak en faam’ opduikt die bereid is het circus glorieus te maken. Daarvoor moet de arme directeur wel een duivels pact ondertekenen waarbij hij zijn ziel inruilt voor succes.
Die gekozen weg is niet bijster origineel. Verhalen over wanhopige mensen en pacten met de duivel zijn er tenslotte genoeg. Toch is het verhaal, hoe dun ook, niet storend. Dit komt simpelweg doordat het ondergeschikt is aan de muziek. De dialogen en tussenstukjes zijn alleen bedoeld als overgangetjes tussen de muzikale gedeelten – waarin het zestal muzikanten pas echt goed uit de verf komt.
De band weet op indrukwekkende wijze alle aanwezige instrumenten spelen. “We bespelen ongeveer tien instrumenten per persoon, dus zo’n 65 in totaal”, aldus percussionist en zanger Marcel Sophie.
Dit alles gaat in volledige harmonie, er is geen een instrument overheersend en toch hoor je de bijdrage van elke muzikant. Die saamhorigheid is, vooral voor een première, knap gedaan. Omdat het geheel muzikaal zo goed werkt, is het helemaal niet storend dat vocaal de zangers af en toe niet mee komen.
Erg belangrijk is ook het enthousiasme waarmee het gezelschap speelt. De artiesten hebben zichtbaar plezier en dat werkt aanstekelijk op het publiek. Ze krijgen moeiteloos de zaal betrokken bij hun muziek. Dat blijkt vooral tijdens een monoloog van bandlid Bart Swerts, die met zowel humor als herkenbaarheid het publiek weet mee te nemen in de muziek. Met zoveel vrolijkheid op een podium hoeft de band zich nooit druk te maken of het publiek wel bereid is te participeren.
Het hele podium wordt gebruikt. Niet alleen om de grote hoeveelheid instrumenten plek te kunnen bieden, maar ook om de nodige attributen te gebruiken. Het gaat nog altijd over een circus, dus daar hoort hier en daar ook een kunstje of goocheltruc bij.
Technisch zit de show ook goed in elkaar. Het geluid was goed en al was de spotlight hier en daar een tel te laat, de show verliep er niet minder door.
‘Karavaan’ beleefde een geslaagde première door een vrolijk muziekspektakel waar de energie van af spatte. “Het ging erg goed voor première. Ik ben best trots”, zo besluit Marcel Sophie. En terecht.
De voorstelling is nog tot en met mei 2013 te zien in de Nederlandse Theaters. Voor meer informatie en tickets klikt u hier
Geef een reactie