web analytics

Perspreview Baantjer in het Theater

baantjer

In de Meervaart in Amsterdam vond vanmiddag de perspreview van Baantjer in het Theater plaats. Niehe van Lambaart theaterproducties presenteerde hierbij hun nieuwste toneelstuk ‘Baantjer in het theater’. In de hoofdrollen zijn Peter Tuinman als de Cock, Mike Weerts als Vledder en Peter Römer als Buitendam te zien. Daarnaast zijn er rollen voor Alexandra Alphenaar, Rutger Le Poole, Miryanna van Reeden, Evert van der Meulen, Sophie van Oers en Tom Afman.

We hebben een drietal previews mogen zien van scènes uit het stuk. Deze werden op het moment van de cliffhanger netjes afgekapt zodat ook wij nieuwsgierig zouden blijven naar de afloop. Erwin van Lambaart vertelt over de productie: “Het is een uniek gebeuren aangezien het een iconisch gegeven is uit de Nederlandse televisiegeschiedenis. De boeken zijn de meest uitgeleende boeken in bibliotheken geweest. Theater is een nieuw medium en daarom is het ook een nieuwe vorm van het instituut ‘Baantjer’.’

Het verhaal gaat over een zangeres die een try out opvoert in het theater. Ze ziet in de coulissen iets gebeuren en gilt het uit. Vledder komt snel ter plaatse vanuit de zaal en even later verschijnt ook de Cock. Zij lopen het podium op en gaan aan de slag om aanwijzingen te verzamelen.

Uniek aan de voorstelling is dat het publiek de uiteindelijke moordenaar kiest. Er zijn vijf verdachte. Het publiek krijgt meer gesprekken tussen de personages te zien dan de Cock en Vledder. Uiteindelijk wordt er gestemd door het publiek wie de moordenaar volgens hen is. Democratisch wordt besloten wie het is en hierdoor wordt dat einde gespeeld van de voorstelling. Er zijn meerdere einde’s. Dit maakt het spannend voor de acteurs, maar ook voor het publiek. Het is mogelijk vaker te komen kijken en steeds een andere moordenaar aan te wijzen en dus een ander einde te zien van de voorstelling.

Naast dit interactieve deel is er voor gekozen om per avond een zevental figuranten op te trommelen voor een extra beleving. ‘Er zijn honderden aanmeldingen geweest’, aldus van Lambaart. Zij zullen zich voornamelijk buiten de zaal bezighouden als politieagenten en lijkschouwers. Zo krijgt de theaterbezoeker tijdens de pauze van de voorstelling het lijk te zien die op een brancard door de foyer wordt gerold. Deze extra dimensie zorgt ervoor dat het net lijkt of je je echt op een moordlocatie bevindt.

Vanaf aanstaande zondag gaat de voorstelling Try outen door het hele land. Op 7 Oktober zal het in het De LaMar theater in Amsterdam in première gaan en is daarna door het gehele land te zien.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>