web analytics

Peter Römer: ‘Ik ben een vreemde toegevoegde waarde in het stuk ‘

Peter Romer

Tijdens de perspreview van Baantjer, spraken we ook met Peter Romer.

 

Zou u iets over uw rol kunnen vertellen in dit stuk?

‘Ik speel Buitendam. Hij is de enige die tegen de Cock durft in te gaan. ‘ERUIT!’ bijvoorbeeld. De rest likt zijn reet zeg maar. Het grappige is dat hij wel autoriteit heeft, maar hij kan het handwerk zelf niet. Als je mij uit het stuk zou snijden zou de voorstelling overeind blijven. Dat vind ik heel grappig. Ik ben een vreemde toegevoegde waarde in het stuk.’

Zei u meteen ‘Ja’ toen u deze rol kreeg aangeboden?

‘Nee, het was namelijk een ongelukje. We zochten naar een Buitendam . Ik heb namelijk dertig jaar niet meer gespeeld. En dat is erg lang. Serge, die het eerst speelde, wilde echt niet. Ik mailde de productie dat het wel goed zou komen en anders kan ik het zelf altijd nog doen. Binnen een half uur hing van Lambaart aan de telefoon of ik dat echt meende. Ik heb er over nagedacht en mijn vrouw erover gesproken. Daarnaast mijn kinderen Thijs en Nienke gebeld of ik het wel zou moeten doen. Die zeiden ‘Kom op in die bus en doen”! De Cock had ik nooit, nooit gedaan.’

Welke rol zou u nog graag willen spelen in het theater?

‘Niets meer, dit is mijn comeback en mijn afscheidstournée in een denk ik. Ik heb nooit de ambitie te gehad om weer te gaan spelen. Ik heb wel veel ambities met regie en schrijven. Nu dit zo op mijn pad kwam vind ik het heel leuk. En als er nog iets op mijn pad komt vind ik dat ook heel leuk. Maar het is niet zo dat ik zeg dat ik nog even een Hamlet gedaan moet hebben of dergelijke.’

Wat maakt deze voorstelling in uw ogen uniek?

‘Hij is uniek omdat het publiek het uit de boeken kent en van televisie en hier zitten ze er midden in. De acteurs en het publiek hebben een gezamenlijk doel: De moord moet worden opgelost. Vanaf anderhalve minuut is de vierde muur weg en is er direct contact met het publiek. Mensen moeten komen kijken omdat ze actief willen meedoen met het oplossen van de moord. Het is de locatie theater in het theater. Het wordt heel erg goed gespeeld. Het lijkt een luchtig dalletje maar het is ongelofelijk, rete moeilijk om dit op hoog niveau neer te zetten met deze spanning.

Heeft u een favoriete aflevering van Baantjer?

‘Dat niet. Wat ik ontroerend vond was de allerlaatste scène in de allerlaatste aflevering. Toen had ik geschreven dat toenmalig burgemeester Cohen een lintje zou komen uitdelen. Iedereen dacht natuurlijk aan de Cock. Hij kwam ook daadwerkelijk en is een uurtje op de set geweest. Hij heeft zijn verhaal gehouden en zegt dan dat de heer … hem ontvangt. Die kleine nietskunner krijgt dan een lintje, terwijl de Cock bedrukt wegloopt over een brug. Ik vond dat wel heel mooi melancholisch beeld. Zo was mijn vader ook, die was niet zo van de lintjesregen. Hij wilde gewoon de brug over lopen de Jordaan in.’

Wat is de extra rol van de figuranten die iedere voorstelling aanwezig zullen zijn?

‘De gedachte hierbij is dat het moordonderzoek gewoon doorgaat. De Cock zegt op een gegeven moment “Ja dames en heren gaat u vooral eventjes koffie drinken en naar het toilet, dat moeten wij allemaal. Maar daarna moet u snel terug zijn want er moet nog wat worden opgelost. Als zij dan in de foyer komen komt er een lijk door de mensen heen en is het afgezet met tape. Het verhaal gaat gewoon door. Dat heb je nog nooit eerder gezien.’

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>