web analytics

Simone Kleinsma

Simone_cast_next_to_normal_groot

Opleiding
Simone Kleinsma studeerde aan de Kleinkunst Academie in Amsterdam. Daar ontving zij al op 19-jarige leeftijd de Pisuisse Prijs, die wordt toegekend aan de meest veelbelovende eindexamenleerling.

Theater
Zij reisde door het land met Gerard Cox in het cabaretprogramma Niemand Weet Dat Ik Repelsteeltje Heet en De Steilewandrace. Tussen 1980 en 1986 speelde zij 1200 voorstellingen in drie achtereenvolgende musicals van het duo Jos Brink en Frank Sanders: Maskerade, Amerika, Amerika en Evenaar. In 1986 speelde Simone Kleinsma mee in de musical Publiek van Seth Gaaikema. Daarna stapte zij over naar de revuewereld. Samen met collega’s André van Duin, Frans van Dusschoten en Hans Otjes trad zij twee seizoenen lang op in De André Van Duin Revue, die in het kader van het honderdjarig bestaan van het Koninklijk Theater Carré grootser van opzet was dan ooit. Daarna volgden rollen in musicals als Sweet Charity, Les Misérables, Funny Girl, haar solotheaterprogramma Simone & Friends, Sweeney Todd, Hoera Wij Zijn Normaal, Joe – De Musical en Chicago. Simone was te zien in Musicals in Concert, Musicals In Ahoy’, in de ‘song and dance spectacular’ Fosse en in Mamma Mia!. Simone maakte haar toneeldebuut in One Flew Over The Cuckoo’s Nest. Het seizoen erna speelde Simone de hoofdrol in Aan Het Einde Van De Regenboog. Daaropvolgend speelde Simone de rol van Norma Desmond in de musical Sunset Boulevard. In 2008 was Simone te zien in haar eerste, eigen soloprogramma Simone- Songs From The Heart. Deze theatershow werd overal lovend ontvangen, een reprise kon daarom natuurlijk niet uitblijven. Simone stond afgelopen seizoen wederom voor uitverkochte zalen met Simone- Songbook, dit keer aangevuld met nieuwe nummers. In mei was Simone Kleinsma te zien in het M-Lab in Sondheim in Songs tijdens het Sondheim 80 Festival, een eerbetoon aan de Amerikaanse componist en tekstschrijver Stephen Sondheim.

Muziek
Simone Kleinsma bracht twee solo-cd’s uit: ‘Een Deel Van Mij’ kwam uit in 1990 en in 1995 volgde ‘Met Open Ogen’. Eind 2004 bracht zij de cd/dvd ‘Simone Kleinsma Sings Doris Day’ uit. Ook verscheen, tegelijk met de reprise Simone- Songs From The Heart, de gelijknamige CD, die al net zo succesvol was als haar theatershow zelf.

Televisie
In mei 1988 werd haar eigen televisiespecial Simone & Friends namens de Nederlandse omroepen uitgekozen als inzending voor de Gouden Roos op het Festival van Montreux (Zwitserland). Het programma werd goed ontvangen en is in tal van Europese landen uitgezonden. In 1990 maakte ze nog een kerstshow. Simone Kleinsma was op televisie te zien als Kees in de serie Kees En Co. Deze serie wordt nog steeds met succes herhaald.

Prijzen
In 1999 ontving Simone Kleinsma de Academy Award voor Beste Comedy Actrice voor haar rol van Kees in Kees En Co. Voor haar bijdrage aan de kleinkunst in Nederland kreeg Simone in 2001 de Gouden Harp. Zij werd in 2000, 2003 en in 2004 genomineerd voor de John Kraaijkamp Musical Award voor Beste Vrouwelijke Hoofdrol voor haar rollen in Chicago, Fosse en Mamma Mia!. In 2004 won ze deze Award voor haar rol als Donna in de musical Mamma Mia!. En in 2009 ontving Simone wederom deze prestigieuze Award voor haar rol van Norma Desmond in de alom geprezen musical Sunset Boulevard. Ook ontving zij de Vlaamse Musicalprijs 2009 voor deze rol.

Foto Roy Beusker

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>