web analytics

Soldaat van Oranje het Concert | Klassiek en musical samen

Solisten NNO- Soldaat van Oranje Concert

Soldaat van Oranje, dé musical die al twee jaar draait in Nederland. Bijna iedere Nederlander weet van deze musical en zal er waarschijnlijk ook naartoe gegaan zijn. Mocht Katwijk je te ver weg zijn, dan is er sinds 8 November een alternatief voor de Noorderlingen van Nederland: het Soldaat van Oranje Concert.

Je hoeft niet perse van klassieke muziek te houden wil je naar deze voorstelling gaan. Alleen de begintune van Soldaat van Oranje bezorgt je al kippenvel en de oorlogsbeelden die vertoond worden brengen je helemaal terug in die tijd. Speciaal voor de première was de familie van Erik Hazelhoff (hij was die Soldaat van Oranje) in de Oosterpoort te Groningen aanwezig. Onder leiding van dirigent Gregory Charette brengt het 86 koppig orkest een prachtig concert dat je in je hart sluit.

Het concert bestaat uit twee delen. In het gedeelte voor de pauze worden stukken uit Soldaat van Oranje en Shindlers list gespeeld. Bijna iedereen kent deze indrukwekkende films wel, maar niet iedereen zal de muziek zo snel herkennen, hooguit de begintune van Soldaat van Oranje. Shindlers List wordt ook prachtig gespeeld door het orkest, deze muziek is gemaakt door John Williams die vaak de muziek componeert voor films van Steven Spielberg. De beelden van de oorlog die voorbij komen raken je. Het eerste gedeelte van de show is vooral achterover zitten, kijken, luisteren en vooral genieten van deze geweldige stukken.

Na de pauze worden er liedjes uit de musical Soldaat van Oranje gezongen. Edwin de Vries (de man van Monique van de Ven) vertelt het verhaal. Hij vertelt korte stukjes en daarna komen de zangers en zangeressen op om het liedje te vertolken. Dit zijn niet de acteurs uit de musical. Angela Groothuizen (Voice of Holland), Charly Luske (We Will Rock You), Janneke Brakels (zangeres in soul-pop band Janice) en Joost Marsman (was zanger van de band Is Ook Schitterend) staan voor de grote uitdaging om de nummers samen met het orkest te vertolken.

Joost Marsman is een geweldige zanger. Hij legt veel warmte in zijn stem en vertolkt de nummers op zo’n manier dat je denkt dat hij een echte musical zanger is. Joost speelt in dit stuk de rol van Erik. Hij staat dan ook het meest op het podium, want Erik is natuurlijk de hoofdrol. Angela Groothuizen speelt Koningin Wilhelmina. Helaas leent Angela’s stem zich niet voor het zingen met zo’n groot orkest. Ze klinkt hees, dat is haar stem, maar ze komt vaak niet boven de harde stukken uit en dat is erg jammer. Charly Luske, die de rol van enkele vrienden van Erik op zich neemt, staat er soms wat nonchalant bij. Hand in de zak van zijn nette pak en zingen maar. Ook zijn stem is soms niet opgewassen tegen het grote orkest, maar dat kan ook aan het geluid liggen. Zijn duet met Joost is overigens ijzersterk! Zij vullen elkaar erg goed aan. Last but not least: Janneke Brakels die de rol van Charlotte (de vriendin van Erik) vertolkt. Een mooie hoge stem en ze straalt kracht uit op het podium. Het duet samen met Joost is erg mooi en ook het duet samen met Angela is prachtig.

Joost Marsman stal de show, hij was al een goede zanger in de band Is Ook Schitterend, maar dat hij zulke mooie musicalnummers met zoveel gevoel kon zingen was nog onbekend. De beelden die op het doek tevoorschijn kwamen zetten de liederen over de oorlog nog meer kracht en gevoel bij

Dit concert is echt een aanrader. Ook al ben je niet dol op klassieke muziek je zal met dit concert geraakt worden. En wie weet wil je daarna toch nog dat kaartje voor de musical proberen te bemachtigen.

Wilt u nog graag dit prachtige concert bezoeken? Dit kan nog op dinsdag 20 November in Stadskanaal, woensdag 21 November in Emmen, donderdag 22 November in Meppel en vrijdag 23 November in Sneek. Kaarten zijn hier te verkrijgen.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>