web analytics

Spamalot, lach je rot

Logo spamalot

Afgelopen zondag ging de musical ‘Spamalot’ in première in de Stadsschouwburcht te Antwerpen. Met grote verwachtingen waren wij ook aanwezig.

Het verhaal
Monty Python’s Spamalot is een komische musical, gebaseerd op de film Monty Python and the Holy Grail. Net als de film is het verhaal een hilarische parodie op de legende van Arthur, maar vele andere aspecten verschillen van de film, vooral door toegevoegde Broadway-parodieën.

Het verhaal van Spamalot volgt Koning Arthur op zijn zoektocht naar de Heilige Graal. Arthur, reizend met zijn bediende Patsy, vraagt enkele ridders hem te vergezellen, waaronder Sir Bedevere, Sir Robin, Sir Lancelot en Sir Galahad. Onderweg ontmoeten ze vele vreemde types, zoals Prins Herbert, minnestrelen, Nog Niet Dode Fred en de Zwarte Ridder.

De cast
Niets dan lof voor deze mensen en ik denk dat er niet beter gecast kon worden dan dit. Koen Van Impe speelt de heldhaftige Koning Arthur waarvan het volk niet eens weet dat hij bestaat, maar dat dat verhindert hem niet om te gaan voor zijn doel. Jan Van Looveren, beter bekend als de Joeri van Base, speelt Sir Gallahad. Niet alleen zingt hij erg goed maar met zijn teksten lig je telkens weer in een deuk. Geweldig gewoon welk effect die man heeft door ‘gewoon’ een tekst op te zeggen. Dat Walter Baele een duizendpoot is, dat bewijst hij nogmaals in deze musical. Tal van rollen speelt hij maar elke rol wordt volledig anders neergezet met bijpassend stemgeluid. Het is genieten wanneer hij zich volledig laat gaan in de rol van spottende Fransoos. Het is ook prachtig om ter zien hoe hij de rol eigen heeft gemaakt en je helemaal niet het gevoel hebt daar iemand zijn tekst staat op te zeggen of een rol speelt. Een nieuwkomer is Jonas Van Geel, maar hij laat zich zeker en vast niet onopgemerkt voorbij gaan. Vooral zijn rol als Wachter heeft ons gesmaakt en hopen nog veel van hem te zien in de toekomst. Musicaldiva Ann Van den Broeck hoeft geen introductie meer. Misschien één van de kleinere rollen in de musical maar vocaal gezien trekt ze heel wat uit de kast. Wie dacht dat ze alles van haar al hadden gehoord, vergist zich. Ze slaat ons met verbazing achteruit in onze stoel. Nog een multitalent is Dieter Verhaegen. Vooral zijn rol als Herbert en muzikant heeft ons gesmaakt. Van irritant muziekspelende stalker tot geschiedkundige tot o-zo-schattige-met-roze-ballerinasloefjes-aan-en Nicky Van Kets-gordijnen Herbert steelt hij je hart. Als laatste hebben we Nordin De Moor in de rol van Patsy, het paard en dienaar van Koning Arthur. Nordin hebben we al vele malen in het ensemble mogen bewonderen en nu kan hij eindelijk wat meer van hem laten zien. Vocaal is hij sterk en ook in zijn acteren komt hij sterk uit de hoek. Tijdens ‘Ik ben alleen’ krijg je zoveel medelijden met hem, dat je hem mee naar huis wil nemen en troosten.

De musical
Wie denkt dat ze naar een ‘gewone’ musical gaan als ze naar ‘Spamalot’ gaan kijken, heeft het mis. Doe geen moeite om het verhaal te volgen maar zet je gewoon achteruit in de stoel en geniet van de parodieën die voorbij komen. Dat is waar ‘Spamalot’ om draait en dat is ook waar de musical geheel in slaagt.

Wie ‘Spamalot’ in Vlaanderen wil zien, moet snel zijn want deze musical speelt slechts een maand. Daarna gaat de musical naar Nederland, met bijna geheel een andere cast.

Meer info: www.spamalot.be

Door Evi Torfs

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>