web analytics

Sunshine boys | een cynische tragikomedie.

sunshine boys

“Het verhaal van de Sunshine boys is een 40-jarig komisch meesterwerkje.” Dit is een van de eerste zinnen in de persbrochure en niet zonder reden. Het verhaal van de twee bejaarde variétésterren die een hartstochtelijke hekel aan elkaar gekregen hebben verveelt geen moment. Dat is grotendeels te danken aan het meesterschap van Carry Goossens en Dirk Lavrysen die de voorstelling samen tot een hoger niveau tillen. De pittige dialogen van een uiterst cynische Willy Stroobants (Carry Goossens), die er plezier in schept anderen te jennen, met zowel zijn neefje als zijn oud-partner Albert De Wit (Dirk Lavrysen) toveren regelmatig een lach op ieders gezicht.

Jammer genoeg zijn er ook enkele betreurenswaardige keuzes gemaakt. Allereerst de keuze voor Wim Stevens als neefje van Willy Stroobants. Enkele versprekingen zijn te vergeven, rare bewegingen ook, als het daarbij zou blijven. Dat doet het echter niet, naast twee acteurs die uitermate natuurlijk spelen lijkt het personage van Stevens zo weggelopen uit een slechte klucht. Geloofwaardigheid was ver te zoeken, wat zeer jammer is voor iemand die toch zijn sporen al verdiend heeft op de Vlaamse televisie. Stevens slaagt er op een bepaald moment zelfs in een personage aan te spreken bij de naam van zijn eigen personage, wat het plaatje helemaal af maakte.

Een tweede betreurenswaardige keuze is dat het verhaal nog exact dezelfde structuur heeft als toen het 40 jaar geleden voor het eerst werd opgevoerd. Het verhaal is weliswaar teruggebracht naar de jaren ’90 om inhoudelijke redenen, maar het stuk is niet herwerkt naar de tijdsgeest van 2013. Daarmee bedoel ik dat het stuk best traag gaat, voornamelijk in het eerste deel. Van een voorstelling anno 2013 verwacht ik toch dat het tempo iets hoger ligt, ook als dat betekent dat er in de oorspronkelijke tekst geknipt moet worden. Maar zoals ik al zei hoeft dit niet voor iedereen een minpunt te betekenen.

Desalniettemin heb ik de zaal wel met een glimlach verlaten, en velen met mij. Deze voorstelling biedt een avondje aangenaam entertainment en de combinatie van Carry Goossens met Dirk Lavrysen alleen al maakt het de moeite waard. Ook de rest van de cast verdient zeker een eervolle vermelding.

Voor tickets klik hier

 

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>