web analytics

Vagina Monologen | ”De musical”

VM

In het DeLaMar theater in Amsterdam was afgelopen week een bijzondere voorstelling van De Vagina Monologen. Mariska van Kolck, Renée van Wegberg en Céline Purcell, brachten een ode aan de erogene zone. Nadat het publiek over de eerste gêne heen was, werd het een zinnenprikkelende middag. Hilarische anekdotes, ontroerende verhalen en een scène waarbij die van ‘When Harry Met Sally’ verbleekte, passeerden de revue.

Het verhaal achter De Vagina Monologen
De Vagina Monologen is een toneelstuk van de Amerikaanse schrijfster en feministisch activiste Eve Ensler. Het moralistische stuk roept vrouwen op trots te zijn op hun vagina. De basis van de monologen zijn interviews met vrouwen van over de hele wereld. Het stuk wordt in wisselende samenstelling opgevoerd.

We hebben een K, we hebben een U…
Het voornamelijk vrouwelijke publiek, aangevuld met een paar dappere heren, werd getrakteerd op een intieme middag. Het woord vagina en de wat plattere variant, werden in ere hersteld en alle vragen beantwoord. Wat moeten we ermee? Als je vagina zich zou kleden, wat trekt ze dan aan? Wat zou ze zeggen als ze kon praten? Rustig aan, nog een keer, jij weer? Het leverde hilarische anekdotes op. Vooral Céline Purcell kreeg met haar kreunscène de lachers op haar hand. Ooit gehoord van de gooische kreun, denkt u om de buren kreun en alarm kreun?

Naast de grappige en soms herkenbare verhalen, was er ook ruimte voor serieuze onderwerpen en schokkende feiten. Zo was er een zeer indrukwekkende monoloog gebaseerd op het verhaal van een verkrachte vrouw uit Congo. Deze monoloog is recent geschreven en werd deze middag voor het eerst gespeeld.

Vol overgave
Mariska van Kolck, Renée van Wegberg en Céline Purcell, speelden vol overgave. De dames hadden er duidelijk lol in, wat bleek uit het regelmatig in de lach schieten tijdens de monologen. Vooral Mariska hield haar gezicht niet in de plooi bij de kreunscène van Céline. De serieuze stukken brachten de dames juist weer mooi en ingetogen. Klein minpuntje was dat het verhaal gedeeltelijk werd voorgelezen, dit leidde wat af. De monologen werden muzikaal ondersteund met prachtig spel op de contrabas. Het benadrukte de ontroerende momenten en gaf de hilarische momenten een extra dimensie.

Al met al was het bijzonder leerzame middag, waarvan ook de heren zeker nog wat kunnen leren. Wat ons betreft zijn De Vagina Monologen dan ook zeer de moeite waard om te bekijken. Extra leuk is dat u van tevoren nooit weet wie er op het podium staan. Het enige dat u zeker weet, is dat u een leuke middag of avond heeft.

One Response to Vagina Monologen | ”De musical”

  1. Piet (en Agnes) Bartelse zegt:

    Ook wij hebben deze voorstelling bezocht en hebben ons beurtelings kostelijk vermaakt maar hebben ook de bloedstollende verhalen met afgrijnzen aangehoord. Renée (onze persoonlijke favoriet) Céline en Mariska hebben zich dapper gekweten van hun taak. Zols beschreven waren de kreunscenes van Céline hilarisch, maar er was meer humor in het stuk aanwezig.
    Kortom: Mensen, gaat dat zien!!

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>