web analytics

William Spaaij | Dan voel je je genaaid

William Spaaij

Een interview met de hoofdrolspeler uit de musical Shrek mag natuurlijk niet ontbreken tijdens de perspresentatie. Wij spraken met William Spaaij, die de titelrol gaat vertolken, over de musical, zijn rol en dynamic pricing.

Als eerste willen wij natuurlijk weten wat wij van Shrek kunnen verwachten. “Een tappende schoorsteenveger op z’n kop. Nee, we gaan een humoristisch verhaal met een enorme ontroering van vier prachtige karakters zien. Karakters die allemaal veel menselijker zijn dan je in eerste instantie zou denken.” William legt uit dat de buitenkant van de karakters wel groot en groen, een gekke ezel of een man op z’n knieën zijn, maar dat het allemaal gewone mensen zijn met verlangens en op zoek zijn naar vriendschap en liefde. “En hoe herkenbaar is dat?”

Shrek is een groene oger en qua uiterlijk geen menselijk figuur. “Maar het is eigenlijk een heel menselijk figuur en dat is denk ik ook het interessante aan de rol. Als je naar mij kijkt of aan mij denkt, denk je niet meteen aan Shrek. Nederlanders hebben snel een mening: ‘dat klopt niet’ of ‘dat kan niet’.” Volgens William gaat het juist om de binnenkant van het karakter en hij zit in dat pak. Hij legt uit dat de buitenkant te creëren valt, maar de binnenkant veel menselijker is dan een oger. “Hoeveel mensen horen niet vaak ‘je bent niet leuk’, ‘je bent niet lief’, ‘je bent niet aardig’? Dat wil je niet weten. Die mensen hebben een soort schild ontwikkeld. Vervolgens ontmoeten ze iemand die zegt ‘ik vind jou wel leuk’. Waardoor langzaam dat muurtje naar beneden gaat.” Volgens William overkomt Shrek dit ook en hij geeft aan dat hij dat heel leuk vind om te spelen.

Qua karaktereigenschappen hebben William en Shrek wel wat overeenkomsten. “Wat ik heel grappig vind aan Shrek is dat hij, omdat hij natuurlijk altijd alleen gewoond heeft, een eigen humor ontwikkeld heeft. Dat herken ik heel erg. Ik kan als ik alleen thuis ben heel veel om mijzelf lachen om iets wat ik dan doe. Dat heeft Shrek ook. Dat herken ik wel.” William geeft aan dat hij nu de mooiste vrouw van de wereld heeft, maar dat hij in het verleden enige littekens heeft opgebouwd uit voorgaande relaties. “Dat kan ik dan wel gebruiken en dat komt gek genoeg meer voor dan ik dacht.”

Als Shrek moet William een speciaal, op maat gemaakt, ogerpak aan. Inmiddels heeft hij dit pak twee keer mogen aantrekken. Maar de transformatie van William naar Shrek is nog een flinke klus. “De eerste keer was voor de fotoshoot. Dat heeft toen drie en een half uur geduurd. Dat kan natuurlijk niet. Toen hebben we het bij de Uitmarkt nog een keer gedaan. Toen duurde het iets meer dan anderhalf uur.” Momenteel zijn ze nog bezig met de laatste aanpassingen en is het doel om in één uur en een kwartier helemaal klaar te staan. Toch vindt William het pak belangrijk. “Qua tijd is het natuurlijk wel bikkelen. Ik kan me er nu wel druk om gaan maken, maar dat heeft niet zoveel zin. Het is echt heel goed gemaakt. Ik vind dat wel belangrijk. Ik moet wel zo zijn. Ik vind het een must voor die rol en het zal mij alleen maar helpen.”

William heeft de afgelopen jaren heel veel rollen gespeeld, maar daarbij was hij wel herkenbaar. Bij Shrek is niet zichtbaar of William de rol speelt of zijn understudy (Sjoerd Oomen). Toch is William niet bang dat hij niet herkenbaar is. “Ik zal inmiddels wel wat publiek hebben opgebouwd. Maar je gaat naar Shrek. Bij Ramses vond ik ook niet dat ik dat was.” Wel is William er van overtuigd dat het gebruiken van bekende namen in een productie voordeel heeft. “Mensen denken ‘hé, dat is iemand die veel ervaring heeft en al veel heeft gedaan’.”

De musical Shrek staat gepland tot en met januari 2013. “Maar als het een succes wordt gaan we door. Daar gaan we voor. Punt! Alleen ik vind wel dat mensen zich moeten realiseren dat de kans bestaat dat het stopt.” Vanaf mei jl. werkt William ook als creator development bij Albert Verlinde Entertainment en is hierdoor ook betrokken bij ontwikkeling van dynamic pricing. “Ik ben mij ook meer achter de schermen creatief aan het ontwikkelen. Jeroen Dona, de directeur van Albert Verlinde Entertainment, heeft dit concept aangedragen en ik heb het meteen heel erg gestimuleerd. Ik vind namelijk dat wij ons publiek opnieuw moeten opvoeden.” William is absoluut niet tegen kortingen, maar vindt het niet eerlijk dat de één € 80 voor een kaartje betaald en degene naast hem in het theater € 20. “Dan voel je je genaaid. Mensen moeten nu boeken. Er komen geen akties. Dus steun het vak, steun ons, steun de cultuur en kom naar een mooie voorstelling. Mensen moeten nu boeken, want dan kunnen we ook kijken of Shrek een succes wordt en kunnen we verlengen. Dat is de hoop.”

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>