web analytics

William Spaaij |William is jong en nu al een carrière vol hoogtepunten. Echt waar!

William met Shrek oren

Na een leuke en vermoeiende dag, die al erg vroeg was begonnen was er op het vliegveld van Londen eindelijk tijd om met William Spaaij, de titelrolspeler van Shrek in Nederland, te spreken. William was al zichtbaar vermoeid, maar zodra ik met hem over Shrek sprak, laaide er ergens in hem weer een vlammetje op en begon hij enthousiast antwoord te geven op mijn vragen.

 

Shrek het karakter

Terwijl we rondliepen over de luchthaven om nog wat winkeltjes te kunnen zien, vertelde William waarom hij Shrek en dan vooral de film zo bijzonder vindt. Met de karakters kun je je eenvoudig identificeren en daardoor leef je zo met hen mee. Daarnaast zijn de karakters goed neergezet, waardoor zij én het verhaal overeind blijven. De musical zag William vandaag voor het eerst. Het inspireerde hem enorm. Hij had vooral het fysieke van Shrek in de gaten gehouden. Dit verraste hem, hij had verwacht dat Shrek log en sloom zou bewegen, maar het tegenovergestelde bleek waar. Shrek is juist heel snel en bewegelijk zonder dat dit zijn karakter verandert.

William vertelt vol enthousiasme, alsof hij Shrek al is en zich al helemaal thuis voelt in dat karakter. Op de vraag of hij, meteen toen de musical uitkwam, bedacht dat hij Shrek wilde zijn, hoefde hij niet lang na te denken. Natuurlijk heeft hij dat wel gedacht, maar hij had niet verwacht dat Shrek ooit naar Nederland zou komen. Dat dat nu wel gebeurt, is te gek. Het is een flinke voorstelling, iedereen in Nederland kent Shrek. Het is een voorstelling die geschikt is voor iedereen. Of je nu met je liefje, neefjes, gezin of opa en oma naar deze musical gaat, iedereen beleeft een geweldige avond. Om daarin te mogen spelen is fantastisch.

Shrek in de carrière van William

William Spaaij is inmiddels een grote naam in musicalland. Zijn eerste hoofdrol was in Footloose, daarna volgde Bert de schoorsteenveger in Mary Poppins en vervolgens Ramses. Met Ramses is hij binnenkort nog een paar keer te zien in het DeLaMar Theater in Amsterdam. Hij is nu op een punt aangekomen dat hij keuzes kan gaan maken. De dingen doen die voor hem echt een uitdaging zijn. Shrek is een uitdaging. Voor veel mensen is het verrassend dat hij voor Shrek heeft gekozen. ‘’Mensen denken in een hokjespatroon en zien mij nog steeds alleen als die jongen die kan dansen en zingen. Inmiddels kan ik meer dan dat’’ aldus William. ‘’Dat ik van Ramses naar Shrek ga, kun je bijna geestig noemen.”

Shrek is een nieuwe stap in de carrière van William, maar niet iedere stap kan een hoogtepunt zijn. Waar in zijn carrière staat Shrek en wat is in zijn carrière zijn hoogtepunt? Dat is er niet één! Met argumenten en mooie bewoordingen weet William verschillende hoogtepunten te noemen in zijn carrière. Allereerst het hoogtepunt voor hem persoonlijk, zijn rol in Ramses. In Ramses moest hij echt uit zichzelf treden, dat is hem gelukt. Het was een goede leerschool, waardoor hij weer heeft kunnen groeien. Dan was er nog Footloose zijn eerste hoofdrol. Hierin heeft hij laten zien dat hij capaciteiten heeft als musicalster en als laatste was daar Mary Poppins. Mary Poppins, een grote Disney musical in het grote Circus Theater in Scheveningen. Vijf jaar daarvoor moest hij tijdens zijn opleiding opschrijven waar hij zichzelf over vijf jaar zag staan. William zag zichzelf in een hoofdrol in het Circus Theater staan. Hoeveel mensen kunnen zeggen dat de verwachting, die zij hebben, daadwerkelijk uitkomt? Daarnaast heeft Mary Poppins ook gezorgd voor het hoogtepunt in zijn privé leven. Hij leerde zijn aanstaande vrouw, Noortje Herlaar, kennen.

Shrek is een volgende stap. Hij mag iets nieuws gaan doe en vernieuwen is precies wat hij wil. Hij ondergaat een enorme metamorfose. Flink in de make-up en in een dikmaakpak, om als groen monster het toneel op te gaan. Het publiek moet gaan houden van een lelijk jongetje in een groot pak. Een uitdaging!!

Shrek en William

Nu William Shrek gezien heeft, heeft hij heel veel zin om deze rol te gaan spelen. Het lijkt makkelijk, twee uur lang in een pak, maar dat is misschien wel het moeilijkste aan het karakter. Je moet na de show denken dat het een heerlijke voorstelling was. Zo niet dan doe je iets niet goed. Het is een acterende rol met humor, dat speel je niet zomaar weg. Humor moet je serieus nemen. Dat is best spannend. Tegelijkertijd krijgt hij de kans nieuwe ontwikkelingen door te maken en zichzelf van een andere kant te laten zien. Het publiek is gewend hem in vlotte dansmusicals te zien als aartspersoon met veel energie en uitspattingen. Shrek is ook energiek maar verder is de rol totaal anders.

Shreks karakter laat zich omschrijven met één woord: ontwapenend. Hij is wie hij is en durft dat ook te zijn.Hij is nu eenmaal opgevoed, zoals hij is opgevoed. Hij moppert, maar is geen echte mopperkont . Shrek neemt het leven zoals het is en zal niet snel oordelen. Williams eigen karakter past daar bij. Hij heeft een hekel aan oordelen, iets wat in deze wereld heel snel en makkelijk gebeurt. Hij durft óók te zijn wie hij is. Iedereen heeft altijd een oordeel klaar, zegt en schrijft dit zomaar op, zonder het echte eigen leven te kennen. Bij Shrek is dit ook zo. In de lelijke buitenkant zit een lief jongentje dat alleen maar liefde en vriendschap wil, net als ieder ander. De mensen om Shrek heen zien dat niet en vinden hem door zijn uiterlijk eng.

William en Kim-Lian

In Footloose speelde William voor het laatst samen met Kim-Lian. Daarna gingen zij ieder hun eigen weg om nu weer samen op het tonaal te staan. Volgens William hebben ze ieder hun eigen ervaringen opgedaan en hebben ze kunnen groeien. William denkt dat het goed is geweest, dat ze even niet hebben samen gespeeld en dat dat interessante dingen kan opleveren. ‘’Never change a winning team’’ je zult zien, dit gaat zijn vruchten afwerpen.
In Footloose was de liefde tussen de personages direct duidelijk. In Shrek duurt het even voordat het vonkje tussen hem en Fiona overslaat. William zag die vonk in de supergeestige scene ‘’Scheten en boeren.’’ Tijdens het nummer, dat ze daarin zingen, komen ze tot elkaar en blijken ze niet zoveel van elkaar te verschillen dan dat ze dachten. In de voorstelling in Londen is die vonk niet goed te zien. William gaat dat met zijn tegenspeelster Kim-Lian beter uitspelen. Het publiek moet duidelijk kunnen zien dat die twee wat hebben.

Shrek de musical is een vrolijke voorstelling met ontroerende karakters. In de tweede akte zit veel humor, wordt het ‘’decor’’ bijzonder en eindigt het sprookje, zoals iedere sprookje, goed. Door het ontwapende karakter van Shrek en later ook Fiona, word je geraakt. William zal een eigen Shrek neerzetten, eentje die past bij Nederland. Albert Verlinde vertelde al dat de voorstelling in Nederland nog beter zal zijn en zeker een hit wordt. Shrek is een open-eind musical, die exclusief te zien zal zijn in het Rai Theater in Amsterdam. Er wordt gewerkt met dynamische ticketprijzen,hoe eerder u uw tickets boekt des te goedkoper. Als we William moeten geloven, ik doe dat, kun je beter snel gaan boeken, dit gaat een voorstelling worden die je niet wil missen.
Tickets boek je via See Tickets. www.seetickets.nl

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>