web analytics

Celebrating South Africa | Het Khayelitsha United Mambazo Choir

Celebrating South Africa

Het Khayelitsha United Mambazo Choir gaf de swingende ziel aan de musical AMANDLA! MANDELA. Dit bijzondere koor bestaat al sinds 1991 en zingt in de traditie van Ladysmith Black Mambazo, het koor dat zij beschouwen als hun allergrootste inspiratiebron.

De 10 mannen komen uit Khayelitsha, de grootste township van Kaapstad, waar ze bij elkaar in de buurt wonen. Hun specialiteit is ‘isicathamiya’, een a-cappella gezongen vraag / antwoordstijl die ontstond in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw. Veel migrantenarbeiders trokken in die tijd naar de stad op zoek naar werk. Om zichzelf in de schaarse vrije tijd te vermaken, zongen en dansten de mannen zo vaak als mogelijk met elkaar. In de teksten konden zij al zingend en dansend hun diepste gevoelens kwijt.Het koor steunt het MKI, Medical Knowledge Insitute, dit is een non-profit organisatie die zich richt op scholing en informatie voorziening in zuid Afrika.

Veel liedjes bestonden uit herhaling, het gevaar hiervan was dat je nogal eens afgeleid raakte en de voorstelling je niet geboeit wist tehouden. .Hun songs bevatten vele serieuze onderwerpen, als apartheid, de armoede en het harde werken in de mijnen, maar ook over de liefde voor hun land wordt gezongen. Hillarisch is het moment waarop ze ” Het Dorp” van Wim Sonnenveld zingen en dit ook nog eens geheel in het Nederlands.

Het koor heeft ook een CD uitgebracht en heeft deze CD in Nederland opgenomen, deze is vanaf heden te koop.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>