web analytics

Dik Trom | Het is een bijzonder kind en dat is-ie

Logo Dik Trom

Dik Trom is een vrolijk dik ventje. Hij moet, om over te mogen naar het volgende schooljaar, een opstel schrijven over zijn droom. Dik droomt erover om circusdirecteur te worden en is verliefd op Nelly. Nelly is blind en daar wil hij iets aan doen. Om geld op te halen voor de operatie van Nelly, begint Dik ‘’Circus Dik Trom’’. Zo brengt hij droom en werkelijkheid bij elkaar.

Dik Trom de musical komt langzaam op gang. De opening van de verhalenverteller is langdradig. Op dat moment is het onduidelijk wat zijn rol is. Pas aan het eind van de tweede akte wordt dit duidelijk. Dik Trom wordt op de eerste dag van zijn vakantie gesnapt door zijn leerkracht. Dik zou niet moeten spelen, maar moeten werken aan een opstel. Bijna de hele voorstelling komt dit terug, behalve wanneer het er echt toe doet: het eind. Heeft Dik dit opstel nu wel of niet geschreven?

Joes Brauers speelt de rol van Dik Trom, zelf een dun mannetje, dikgemaakt met een dikmaakpak. Joes is een

Fotografie: Sven Hoogerhuis

echte branieschopper. Hij kijkt ontzettend ondeugend uit zijn ogen en heeft een betoverende glimlach waardoor je hem alle kattenkwaad vergeeft. Alles wat hij zingt is loepzuiver en het lijkt hem geen enkele moeite te kosten. Dit helpt hem een geloofwaardige Dik Trom te spelen: Een bijzonder kind. Het is duidelijk dat hij de hoofdrol speelt, ook de volwassencast geeft hij het nakijken. Zelfs als hij de zaal ingaat opzoek naar artiesten voor zijn circus, blijft hij in zijn rol.

De papegaai en olifant in de musical, van de hand van stagiair Joris van Veldhoven, zijn prachtig. Hij vertelt na de voorstelling vol enthousiasme hoe hij ze gemaakt heeft. Hoeveel werk erin zit en hoe blij hij is met het resultaat. Alle veertjes in de papegaai zijn ingeknipt en daarna weer gestikt.
Veel van de teksten van Allard Blom zijn in deze voorstelling in rijm geschreven, in het begin is nog grappig, maar omdat het te ver wordt doorgevoerd verliest het aan kracht en wordt het zelfs vervelend omdat het dichten steeds verder gezocht lijkt.

Fotografie Sven Hoogerhuis

Ara Halici speelt de zwerver die het verhaal aan elkaar vertelt, ook speelt hij Max de Magiër. Het nummer ‘’Volg je dromen’’ brengt hij prachtig. Hierdoor komt de boodschap uit dit nummer nog eens extra goed over. Vera Mann, mag de ‘’badguy’’ in dit geval woman van het stuk spelen. Mevrouw Schimmelpenninck is een rol die op haar lijf is geschreven. Lekker gemeen, over de top gespeeld, goed gezongen en hilarisch om der eigen domheid.

Dik Trom is niet helemaal die ondeugende musical die je zou verwachten, wel is Joes hartverwarmend al het lijkt alsof hij zich de hele voorstelling moet inhouden. Echt uitpakken met zijn ondeugd mag hij niet en het verhaal raakt in de tweede akte, vooral tijdens de circusakt, pas die ondeugendheid die je zou verwachten bij Dik Trom. Al met al is Dik Trom vooral voor kinderen een leuke voorstelling. Er komen genoeg grappen in voor waarom lekker gelachen kan worden, het publiek mag zo nu en dan meedoen, waardoor de kinderen even niet stil hoeven te zitten en het verhaal loopt goed af waardoor je vrolijk het theater verlaat.

Dik Trom is nog tot en met eind april te zien in de theaters in Nederland. Voor tickets en meer informatie www.diktrom.nl
Onze fotoreportage treft u hier
In interview met hoofdrolspeler Joes Brauers leest u hier

One Response to Dik Trom | Het is een bijzonder kind en dat is-ie

  1. [...] eind april 2013 te zien in Dik Trom de musical. Voor tickets en meer informatie http://www.diktrom.nl Lees hier onze recensie Categorie: [...]

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>