web analytics

Door de ogen van… Prijswinnaar Marloes, Anastasia De musical

PuurTheater_Logo_vierkant
Hallo,
Het was een leuke voorstelling, bedankt voor de kans om te gaan! Ben er heel blij mee!
Hieronder staat mijn stuk(je) over de voorstelling.Groetjes,
Marloes

De musical Anastasia vertelt het verhaal van de Romanovs, een Russische tsarenfamilie. Het begint met de geboorte van Anastasia in 1901. Deze ‘heugelijke’ gebeurtenis is voor tsaar Nicolas reden om raadsheer Raspoetin aan de deur te zetten, aangezien deze een jongen had belooft. Hij heeft er geen weet van dat dit het einde van de Romanov-dynastie zal betekenen.
Ongeveer 8 jaar later weet Raspoetin een burgeropstand te ontketenen, waarbij de tsarenfamilie wordt afgezet en hijzelf aan de macht komt. Echter weten Anastasia en haar grootmoeder Marie te ontkomen met behulp van haar vriendje Dimitri. Helaas is dit geluk van korte duur, wanneer soldaten de twee weten te vinden en ze uit elkaar halen. Met ieder de helft van een kaart van Parijs hopen ze elkaar ooit weer terug te zien.
Jaren later verlaat Anja het klooster, waar ze op haar 8e werd opgevangen door de nonnen. Ze geen idee heeft van wie ze ooit was, op de helft van een kaart na. Parijs, daar moet ze heen om uit te vinden wie haar familie is.
Dit idee loopt al snel uit op een dood eind, zo heeft zij geen papieren en kan daarom niet met de boot naar Parijs. Door een vrouw wordt zij doorverwezen naar de oplichter Dimitri. Niet wetende wie hij is en wat zijn werkelijke plannen zijn, besluit zij met hem en zijn vriend Vladimir in zee te gaan. Er is namelijk een beloning van 10 miljoen roebel uitgeloofd aan degene die Anastasia met haar grootmoeder in Parijs zal verenigen. Na audities te hebben gehouden zien Dimitri en Vladimir in Anja een geloofwaardige Anastasia. Zijzelf weet dit niet, weet niet wie ze is en ziet dit als de kans om naar Parijs te gaan. Met zijn drieën gaan ze op zoek naar grootmoeder Marie, maar worden gedwarsboomd door Vary en Mavra, de twee hulpjes van Raspoetin. Zullen zij ooit in Parijs aankomen…

FanWork heeft meerdere producties die gebaseerd zijn op Disney-films. Ook deze productie is gebaseerd op een animatiefilm, echter dit keer van 20th Century Fox. Het verhaal van de film uit 1997 dient als basis van de musical. Over het algemeen volgt deze de film, echter zijn er ook duidelijke verschillen. Het begin van het verhaal verschilt 8 jaar tussen de geboorte van Anastasia in de musical en de opstand in de film. Hierdoor wordt het verhaal in de musical minder begrijpelijk, omdat Raspoetin er dan 8 jaar over doet om een opstand te ontketenen. Terwijl in de film er slechts 14 dagen zitten tussen het aan de deur zetten van de raadsheer en de ondergang van de Romanovs. Een tweede opvallend verschil is de rol van Dimitri, waar hij in de film slechts een keukenknecht is, is hij in de musical het beste vriendje van de jonge Anastasia. Als laatste is het schattige vleermuisje Bartok lastig op het toneel te plaatsen en is dan ook vervangen door de twee hulpjes Mavra en Vary.
Naast de verschillen in het verhaal is er nog een teleurstellend, maar begrijpelijk verschil. De prachtige soundtrack van de film is niet terug te vinden in de musical.

De gehele cast van FanWork-producties bestaat uit jongeren van 6-21 jaar, zo ook bij Anastasia. Het is prijzenswaardig om te zien hoe met deze leeftijden van de spelers het verhaal zo duidelijk wordt verteld. Eva Diederix speelt de 18-jarige Anja, oftewel Anastasia. Zij heeft een prachtige stem en komt in haar spel duidelijk over. Hetzelfde geld voor Jorgen Veninga, die Dimitri speelt. Een goede stem en het samenspel met zowel Anja als Vladimir is gemoedelijk, alsof ze nooit anders gedaan hebben. Achter deze Vladimir gaat Joran Schuijn schuil, een geloofwaardige alcoholist, maar met een nietstoevoegende solo aan het begin van de tweede akte. Helaas is deze rol ten opzichte van de film negatief veranderd. Leuke toevoeging zijn de kleine Anastasia en Dimitri, heel schattig om te zien ook al gaan de teksten op deze leeftijd nog niet helemaal vloeiend.
De slechteriken worden gespeeld door Fabian Homberg (Raspoetin), Niels Boszhard (Vary) en Thelma Schoon (Mavra). Hoewel het onwaarschijnlijk leek dat Raspoetin geloofwaardig werd neergezet is dit Fabian uitstekend gelukt. Zijn lage stem verrast en past perfect bij de duistere raadsheer. Niels en Thelma zorgen voor de komische momenten in de musical, zelfs al zijn de grapjes ouderwets, ze weten de mensen ermee aan het lachen te krijgen.
Met een heel beperkt decor worden de verschillende scènes goed aangeduid. Zo symboliseren slechts banieren het paleis van de Romanovs, geven andere vlaggen weer aan dat ze zich op de boot bevinden en is een enkel muurtje voldoende om het huis van de grootmoeder weer te geven.
Simpel, maar doeltreffend. Hetzelfde geldt voor de kleding, het paste bij de gehele sfeer van de musical. Hoewel zeker als Limburger zijnde, sommige kledingstukken nog over leken te zijn van Carnaval. Soms een beetje bijeengeraapt geheel of te groot voor de spelers, met name de jurken van het ensemble.Anastasia is een mooie musical met een hoop talentvolle spelers. Het is zeker de moeite waard om te gaan kijken en verrast te worden.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>