web analytics

Eten met vrienden | Een fantastisch recept met een zoetzuur sausje

EMVgroot

Twee jaar nadat ‘’Eten met vrienden’’ de Amerikaanse Pulitzer Prize (is een prestigieuze Amerikaanse literatuurprijs die wordt uitgereikt op het gebied van nieuws kunst en letteren.) won, bracht Rick Engelkes Producties deze voorstelling in Nederland op de planken. Nu tien jaar later gaat ‘’Eten met vrienden’’ op herhaling met een vernieuwde cast.

‘’Eten met vrienden’’’gaat over twee stellen die gezellig met elkaar gaan eten. Althans dat was het idee. Debby vertelt dat zij en haar man Tom zich in een enorme crisis bevinden. De sfeer die gezellig zou moeten zijn, voelt al snel gespannen aan. Niet alleen Debby en Tom bevinden zich in een crisis, zo blijkt, ook Caren en Johan hebben betere tijden gekend.

Direct als je in de zaal van het theater komt zie je wat het belangrijkste decor van ‘’Eten met vrienden’’ is. Logisch, de keuken is immers vaak de plaats waar samengekomen wordt om te koken, eten en te praten..ls er nog gesproken wordt in een relatie. Het decor is simpel te veranderen in een slaapkamer, kroeg of andere woning. De wisselingen van het decor worden door de castleden zelf gedaan. Begeleid door zorgvuldig uitgekozen muziek die goed past bij de zojuist gespeelde episode. Door deze ‘’onderbreking’’ heeft het publiek even de tijd de scene ter laten bezinken, welk getrouwd stel herkent zichzelf immers niet in Debby, Tom, Johan of Caren?

Lone van Roosendaal is de ster van dit stuk. Haar ongeïnteresseerde houding, haar algehele non-verbale communicatie is zo ontzettend sterk, dat je direct weet dat haar relatie niet meer is wat hij is geweest. Lone speelt fantastisch en weet zelfs bij het publiek het bloed onder de nagels vandaan te halen. Haar relatie met Johan ( Rick Engelkes ) komt geloofwaardig over en haar vriendschap met Debby ( Miryanna van Reeden ) lijkt oprecht.
Miryanna van Reeden wordt in haar rol van Debby bedrogen door haar echtgenoot Tom ( Kees Boot ). De ruzie die dit met zich meebrengt weet ze op sublieme wijze op te bouwen. Je gaat letterlijk op het puntje van je stoel zitten totdat ze explodeert, haar man van katoen geeft en jouw terug blaast achter in je stoel. Na haar explosie is ze direct weer de vrouw die hem zo graag bij haar houdt en zwicht ze meteen voor zijn charmes. De chemie tussen Kees en Miryanna is voortreffelijk. Het is dat je beter weet anders zou je geloven dat ze al echt twaalf jaar getrouwd zijn.
Kees Boot krijgt het voor elkaar dat je direct een hekel aan hem hebt. Ondanks zijn zachtaardige uiterlijk. Zijn spel met Miryanna is fantastisch en zeer geloofwaardig. Helaas lijkt de klik met Rick Engelkes er veel minder te zijn. Hun dialogen zijn vaak saai en langdradig.
Rick Engelkes is niet alleen Johan in dit stuk, hij is ook de producent van ‘’Eten met vrienden’’ Een dubbel rol voor hem dus. Zijn samenspel met zijn vrouw Caren ( Lone van Roosendaal ) is goed. Zijn rol als man die tegen een midlifecrisis aanzit ook. Als jonge hond die super gelukkig is met zijn pasgetrouwde vrouw, is hij komisch. Rick bezit de juiste droge humor voor dit stuk en hij timed dit geweldig. De lachers heeft hij al vrij snel op de hand. Samen met Kees Boot is hij wat vlak of dit door hem, Kees of het dialoog komt is niet heel goed te zeggen.

De eerste akte van ‘’ Eten met vrienden’’ lijkt over te zijn voordat je er erg in hebt. IJzersterke dialogen, spannende intriges, grappige ruzies en heerlijke recepten zorgen ervoor dat je alles om je heen vergeet en volledig opgaat in het stuk. De tweede akte begint verfrissend, we zijn terug in de tijd, een flashback. Het duurt even voordat iedereen in de zaal dit doorheeft. Daarna lijkt de voorstelling niet te weten wat het met zichzelf aan moet. De dialoog tussen Tom en Johan is langdradig en haalt de snelheid uit het stuk. Was de eerste akte geweldig door de ijzersterke dialogen, in de tweede akte zorgen juist de dialogen ervoor dat het stuk in het slob raakt.

‘’Eten met vrienden’’ beval alle ingrediënten die een sterk stuk nodig heeft. Een vier sterrencast, geweldige dialogen, goede humor, een eenvoudig decor, tijd om uit te buiken maar bovenal herkenbaarheid voor ieder (getrouwd) stel.

Voor kaarten en meer informatie www.etenmetvrienden.nu

 

One Response to Eten met vrienden | Een fantastisch recept met een zoetzuur sausje

  1. elsbeth boom zegt:

    Beste Esther,

    ik ben het helemaal niet eens met je commentaar op de dialoog tussen RIck en Kees: ze zijn niet langdradig, maar ze gaan de diepte in. Een moment van bezinning. Ik vind het de sterkste scène van het stuk. Maar smaken verschillen, zowel in de keuken als in het theater.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>