web analytics

Jeroen Phaff zet samen met het Juliet Quartet een mooie voorstelling neer

Lieve Julia

Vrijdag 12 maart 2010 vond de première van de voorstelling ‘Lieve Julia’ (productie van Van Engelenburg Theaterproducties) met Jeroen Phaff en het Juliet Quartet plaats in het Theater Aan de Slinger te Houten.

Door Anita in ‘t Veld
14-03-2010

‘So there was this professor in Verona who answered letters addressed to Juliet…’Dit gegeven inspireerde de wereldberoemde singer-songwriter Elvis Costello om samen met het klassieke Brodsky Quartet zelf brieven te schrijven, vanuit een andere invalshoek. Met ‘The Juliet Letters’ als titel werd de basis gelegd voor de vele soorten brieven die men kan schrijven: liefdesbrieven, smeekbede, kettingbrieven, afscheidsbrieven, zelfmoordbrieven etcetera.

Twintig prachtige, muzikale brieven zijn het resultaat.

‘Lieve Julia’ is een muziektheatervoorstelling waarin Jeroen Phaff (bariton) samen met het Juliet Quartet het orkest vormen dat The Juliet Letters van Elvis Costello op een eigen, treffende manier neerzet. De samenstelling is tot stand gekomen doordat Jeroen Phaff eerder al gegrepen was door de prachtige muziek van Elvis Costello. Hij wilde hier iets mee gaan doen. Op een bepaald moment ontmoette hij violiste Sanne Hamel, die met hetzelfde idee rondliep. Sanne stelde het kwartet samen met violistes Mirjam Wijzenbeek (eerste viool), Rani Kumar (alt viool) en celliste Sarah Wijzenbeek. Heel toepasselijk kreeg dat de naam Juliet Quartet. De regie en vormgeving van ‘Lieve Julia’ was in handen van Jos Groenier en de vertaling door Toine Paauwe.

Jeroen Phaff zet tijdens de voorstelling ‘Lieve Julia’ een man op leeftijd neer, dat zich bevindt in een crisis, zijn vrouw heeft hem verlaten, waarschijnlijk met hun kind. Hij scheldt op haar, maakt haar uit voor alles wat mooi en lelijk is, maar onder de verbetenheid van zijn scheldwoorden, is duidelijk de onvrede over zijn eigen aandeel in deze mislukking voelbaar. Hij gaat aan de hand van de brieven bij zichzelf na hoe hij met zijn vorige geliefden omging.

Het Juliet Quartet zorgt niet alleen voor de mooie en goede muzikale begeleiding maar maakt samen met Jeroen ook echt deel uit van de gehele voorstelling die ze neerzetten in een eenvoudige setting, in een klein knus theater, wat ook past bij een voorstelling als ‘Lieve Julia’. Het Juliet Quartet beweegt zich over het podium en om Jeroen Phaff heen, zodat je geboeid blijft kijken.

Zonder enige kennis van de voorstelling is het wel soms wat lastig te begrijpen waar het precies over gaat, doordat het losse brieven zijn en niet een samenhangend geheel. Hierdoor kan de aandacht af en toe wat afglijden. Maar daarnaast wordt je weer gepakt door de dramatische, gevoelige nummers en de iets wat vrolijkere nummers, die allen door Jeroen Phaff met veel gevoel en emotie worden neergezet. Jeroen is zeker de juiste persoon om deze zang ter gehore te brengen. De samenwerking en chemie tussen Jeroen Phaff en het Juliet Quartet komt in de voorstelling ook zeker goed tot zijn recht.

Na de voorstelling ‘Lieve Julia’ in het Theater Aan de Slinger hebben wij ook nog kort kunnen spreken met Jeroen Phaff en zijn vrouw Marleen van der Loo.

Jeroen Phaff

Hoe vond je het gaan vanavond?
Jeroen: ‘Heel goed, we waren allemaal super geconcentreerd en ontspannen en tevens ook heel samen’.

Hoe is het om als acteur/zanger in zo’n voorstelling te staan?
Jeroen: ‘Te gek en tegelijkertijd dood eng. Al ben je in deze voorstelling geen acteur, maar zanger. Het stuk gaat me echt aan het hart, ben ook echt een Elvis Costello fan. Het is zware klassieke muziek met popsongs in één, een cross-over zogenoemd.’

Sta je liever in een voorstelling als ‘Lieve Julia’ of liever in een musical?
Jeroen: ‘Lieve Julia’ is meer persoonlijker, kwetsbaarder en in musical zitten weer alle facetten zoals zang, acteren en dans’. Ik vind het allebei leuk om te doen.

Marleen van der Loo

Hoe vond je de voorstelling?
Marleen: ‘Heel gaaf, ik heb het hele proces ook meegemaakt, dus eigenlijk ben ik niet heel erg objectief. Maar het is heel moeilijk materiaal, geen geheel, maar toch is er een rode draad, waardoor je meegetrokken wordt. Jeroen doet de zang ook geheel alleen en vertelt zijn eigen verhaal, net zoals de vier strijkers, die zijn als het ware ook 4 solisten met een eigen verhaal.

In het origineel van Elvis Costello, doet hij de zang op een stoel en de muziek is ook wel aanwezig op het podium, maar meer op de achtergrond. En in deze voorstelling is het echt samen. Jeroen past ook 5 verschillende zangtechnieken toe in de voorstelling, wat ook erg knap is. Hij wordt daardoor ook vocaal uitgedaagd en heeft er ook iets persoonlijks aan toegevoegd, wat zeker geen afbreuk doet aan het origineel’.

Met deze korte reacties sloten we de première van ‘Lieve Julia’ in Houten met een voldaan gevoel af.

‘Lieve Julia’, is in maart en april 2010 nog te zien in verschillende theaters. Klik hier voor de speellijst.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>