web analytics

Klaas Vaak | Een magische droom

Klaas Vaak Logo

Op de dag dat de herfst officieel zijn intrede deed, ging in het Efteling Theater de musical Klaas Vaak in première. Een productie van de Efteling zelf waarin het magische en betoverende van een sprookje voelbaar is.

‘’Klaas Vaak de musical’’ gaat over Klaas Vaak die de kinderen in het sprookjesbos prachtige dromen bezorgt met zijn slaapzand. Opeens zijn de dromen niet meer zo mooi, ze zijn in de war geraakt. Hans en Grietje treffen geen snoephuisje meer aan maar een huisje met de ‘’schijf van vijf’’, niet Roodkapje brengt haar oma koekjes, maar haar oma brengt háár koekjes. Waar komen deze dromen vandaan? Heeft Heks er iets mee te maken? Of het zwarte zand? En wat is de rol van Korrel, de hoofdzandkabouter? Samen met zijn vriend Uil gaat Klaas Vaak ’s nachts op onderzoek uit.

Zandkabouter Korrel viert feest

Diederik Rep is een prachtige Klaas Vaak. Hij weet een man op leeftijd neer te zetten, die tijdloos is. Een man die er oud uit ziet, maar zich zo nog niet gedraagt. Diederik heeft een fijne stem om naar te luisteren, een stem die geruststelt en daardoor goed bij Klaas Vaak past. Eline Schmidt zet een goede heks neer. Ze kan goed gemeen uit haar ogen kijken, beweegt zich zoals we ons een heks inbeelden en acteert daar waar nodig heerlijk over de top. Vajèn van den Bosch speelde tijdens de première de rol van kikkerprinses. Haar nummer ‘’stuiter de bal’’ bezorgt iedereen kippenvel. Ook de overige kinderen ( Hans, Grietje en Roodkapje) spelen sterk. Het nummer ‘’in haar toverstaf zit al haar kracht’’ zingen zij prachtig. Stuk voor stuk goede acteurs en zangers, toch is er één iemand die er bovenuitsteekt. Hein Gerrits is als Hoofdzandkabouter fantastisch. Hij is helemaal in zijn element als ‘’kinderacteur’’ De kinderen in de zaal reageren fantastisch op hem. Zijn dans is als altijd goed. Hij heeft een vrolijke uitstraling en een fijne zangstem.

De Sprookjesbosbewoners helpen Klaas VaakDe arrangementen, van de hand van René Merkelback zijn aanstekelijk. De melodie blijft hangen en je klapt of zingt al snel mee. De script- en liedteksten komen van Allard Blom. Hij schrijft regelmatig teksten voor kinderen en dat hoor je. Een zin als ‘’zitten te lopen halen’’ kan enkel van hem komen. Zijn teksten zijn sterk en de liedjes zingen de kinderen al snel mee. De kostuums en het decor zijn van Carla de Kroon en Robert-Jaap Jansen en passen helemaal bij de Efteling. Je waant je echt in een sprookje. De sterren aan de voorkant van het theater en de slaapbanken versterken dit nog eens.

Een waar kippenvel moment is de zandstorm. Een prachtig effect dat ieder kind in Nederland ( en de ouders, grootouders, buren etc) moet gaan aanschouwen. Klaas Vaak de musical is te zien in het Efteling Theater in Kaatsheuvel. Voor tickets en meer informatie www.efteling.com

 

 

 

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>