web analytics

Mary Poppins (de musical) is tamelijk voortreffelijk!

Mary bekend

Afgelopen zondag 11 april was het dan eindelijk zo ver. Na een jaar lang op zoek geweest te zijn naar de Nederlandse Mary Poppins mocht Noortje Herlaar eindelijk laten zien dat het Nederlandse publiek gekozen heeft voor de perfecte Mary Poppins.

Door Esther Derksen
13-04-2010

Het Fortis Circus Theater mocht zijn rode loper weer uitrollen, bekend en onbekend Nederland kwam naar Scheveningen om te zien of Mary Poppins zo MAGISCH is als geroepen werd door stage entertainment. En dat was het. Het decor, de pruiken, de kostuums, de acteurs alles aan deze musical is magisch. Noortje is als Mary perfect. Ze straalt, met haar bewegingen maakt ze zichzelf nog mysterieuzer uit als dat Mary Poppins al is. Vocaal is Herlaar enorm sterk, tappend weet ze ook te bekoren en de liefde voor de kinderen is tot achter in de zaal voelbaar. Boven op dit alles beschikt ze over de juiste dosis humor en is de interactie met haar tegenspeler William Spaaij grandioos.

William Spaaij speelt de andere hoofdrol in deze musical. Hij speelt Bert, de schoorsteenveger die stiekem toch wel een beetje verliefd is op Mary Poppins. William Spaaij laat in deze rol andermaal zien dat hij vorig jaar terecht de award voor beste mannelijk hoofdrol heeft gewonnen. Vocaal is hij sterker dan ooit. Tappend is hij magistraal. Hij tapt alsof het niets is, niet alleen rechtop op het podium maar ook op zevenmeter hoogte onderste boven. De o zo moeilijke capriolen die Spaaij uithaalt lijken op het ook zo gemakkelijk maar niets is minder waar. Hij heeft het zichzelf zo eigen weten te maken dat hij het publiek in de zaal op het puntje van haar stoel weet te krijgen. Spaaij weet een Bert neer te zetten die hij moet neerzetten. Zodra je Bert ziet moet je verliefd op hem worden en dat word je!

Maike Boerdam, die onlangs nog een cd uitbracht waarbij ze ons niet wist te bekoren is een warme Winifred Banks. Een moeder uit de betere kringen, die duidelijk anders is en echt van haar kinderen houdt. Boerdam heeft een warme stem, is vocaal ijzersterk in deze rol en staat als een ware moeder en echtgenote op het toneel. als Winifred Banks weet ze het publiek te ontroeren. Vooral tijdens het nummer ‘’ Being Mirs Banks’’ weet zij de emotie over te brengen op het publiek en is het dan ook doodstil in de zaal.

Hugo Haenen is George Banks. De vader van het gezin, die altijd druk bezig is met zijn werk en daardoor weinig tijd over houdt voor het gezinsleven. Haenen is perfect in deze rol. Het gekke, het strenge, hij weet alles tip top uit te voeren. Aan de ene kant creëert hij een sfeer waarin je weinig met George Banks op hebt, het volgende moment heb je met hem te doen. Hij is getekend voor het leven door zijn Nanny Juf Andrew.

Marjolijn Touw heeft de eer om de andere Nanny te mogen spelen in Mary Poppins. Zij is Juf Andrew, alles wat Mary heeft heeft Juf Andrew niet. Ze is gemeen, lomp, streng en heeft vooral geen oog voor dat wat echt belangrijk is. Touw weet dit voortreffelijk neer te zetten. Vanaf begin aan heb je een hekel aan haar personage en kan je niet wachten totdat Mary Poppins terug is.
Jonathan Been en Mevrouw Bril, gespeeld door Steve Beirnaert en Yvonne Valkenburg, zorgen voor de komische noot in deze musical. Ze zijn beiden werkelijk grappig. Spelen goed mee, vallen op in het Ensemble en mogen zeker genoemd worden.

De vertalingen komen van Martine Bijl. De show is niet letterlijk vertaald maar vertaald op die manier dat het grappige ook in het Nederlands naar voren komt. Bijl heeft gekozen voor een gedurfde vertaling waarbij ze zelfs het woord ‘’supercalifragillisticexpialidocious’’ heeft vertaald naar supercalifragillisticexpialidastisch. Zij heeft dit zo subliem gedaan dat dit nauwelijks nog opvalt.

Het decor is aangepast aan de voorstelling in het Scheveningen Theater. Hierdoor is het magische van de voorstelling voor een deel verdwenen. Wel zijn de projecties aangepast wat de show zeer zeker ten goede komt. De magie die het decor nu mist moet worden opgevuld door Herlaar en Spaaij, dit gaat hen gelukkig goed af.

Mary Poppins is de musical van het jaar, eentje die zeer zeker gezien moet worden. Mary Poppins vertelt een verhaal over een gezin dat bijna geen aandacht meer heeft voor elkaar en waar alles fout gaat totdat Mary Poppins langs komt. Als Mary dan weer weg gaat gaat het pas echt goed mis. Mary Poppins is een verhaal met een prachtige diepere betekenis. Na de show ga je niet alleen vrolijk en fluitend naar huis, de show geeft zo’n warm gevoel mee, dat dit gevoel nog wel even aanblijft.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>