web analytics

Matthew Bourne’s Swan Lake

Swanlake

De langstlopende balletvoorstelling ter wereld en niet zonder reden. Matthew Bourne staat in het Verenigd Koninkrijk en ver daarbuiten bekend als een waar fenomeen, maar dat die reputatie hem maar mondjesmaat is voorgegaan naar Antwerpen mocht blijken uit een ietwat teleurstellende opkomst met de première. Ballet heeft dan ook niet de meest hippe uitstraling in Vlaanderen, tijd om daar verandering in te brengen!

Met Swan Lake brengt Matthew Bourne een volledig nieuwe versie van de alom bekende, iconische balletvoorstelling. Het stuk ging in 1995 in première en wekte heel wat onrust op in een toen nog tamelijk conservatief balletmilieu. Bourne heeft de voorstelling namelijk volledig opnieuw bedacht en verving de typisch vrouwelijke zwanen in de voorstelling door mannen. Dat dit de sfeer van de voorstelling bij momenten helemaal verandert mag duidelijk zijn.

De zwanentroep oogt bij momenten haast als een leger, met een dodelijke elegantie weliswaar, het blijft ballet! Matthew Bourne zag in zwanen niet enkel sierlijke wezens, maar ook krachtige en agressieve beesten, iets wat in deze voorstelling prachtig wordt uitgebeeld. Misschien is uitgebeeld zelfs een verkeerd woord, de dansers beelden geen zwanen uit, ze zijn de belichaming van zwanen. Dat ik hier een beetje lyrisch word is enkel en alleen omdat ik werkelijk onder de indruk was.

Behalve zeer indrukwekkend is Swan Lake ook een heel erg grappige voorstelling. Ik had mij hier absoluut niet aan verwacht, maar voor wie een beetje oplet zitten er heel wat komische noten in de voorstelling. De geliefde van de prins lijkt in het eerste bedrijf zo weggelopen uit Legally Blonde en zorgt voor heel wat gegiechel in de zaal. Voor meer grapjes moet je gaan kijken!

Maar dit Zwanenmeer is niet alleen grappig en indrukwekkend, de duetten tussen de prins en de zwaan zijn van een integriteit zoals je ze maar zelden ziet. De afwisseling van humoristische en integere momenten zorgt ervoor dat de voorstelling geen moment verveeld. Het blijft een sprookje, deze Swan Lake, een homosprookje volgens sommigen, een verhaal van twee verschillende wezens die elkaar leren kennen en appreciëren volgens anderen. Wat vast staat is dat je deze moet gezien hebben!

Nog tot zondag 1 december in de Stadsschouwburg Antwerpen. Tickets vanaf 23 euro

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>