web analytics

Simon Williams | „Ik hou echt van deze show, ik hou van de choreografie, van de muziek, het is echt prachtig.”

Simon Williams

Simon Williams is de Prins / Zwaan in Swan Lake. Na de première sprak PuurTheater met hem.

Hoe lang dans jij al bij Swan Lake?
Ik ben voor het eerst bij de voorstelling terechtgekomen in 2001, dus dat is al best lang geleden. Ik heb eerst een van de kleinere rollen gespeeld, maar daarna ben ik meer met Matthew Bourne gaan werken en uiteindelijk ben ik regelmatig bij hem gaan dansen in zijn verschillende producties.

Dus je hebt deze voorstelling ook wel zien evolueren doorheen de jaren?
Ja, het verhaal is nog steeds wel grotendeels hetzelfde, maar Matthew houdt ervan om nu en dan te kijken wat er kan en mag veranderen aan de voorstelling zodat ze blijft evolueren en met haar tijd mee blijft gaan. Ik heb sinds ik begon bij Swan Lake wel een grote verandering gezien, wat altijd goed is natuurlijk!

Matthew Bourne heeft een heel eigen werkwijze om een choreografie door de dansers zelf te laten bedenken. Is dat een aanpak die veel voorkomt in de balletwereld?
Niet echt in klassiek ballet nee, bij veel van de originele klassieke balletten zoals het Zwanenmeer, de Schone Slaapster, Assepoester, die staan min of meer vast. Bij nieuwe producties gebeurt het wel vaker dat de principals mogen samenwerken met de choreograaf, maar Matthew werkt veel meer aan de personages en hij vraagt je ook hoe je je voelt bij wat je moet spelen en hoe je personage zich daarbij voelt. Hij is er heel goed in om al die dingen uit zijn dansers te halen.

Hoe voelt het dan als danser om mee in dat creatieve proces te stappen?
Je bent er uiteraard niet aan gewend, maar voor mij is dat alleszins het leukste deel. De bewegingen op zich zijn natuurlijk prachtig, maar het wordt nog veel leuker als je jezelf echt mag uitdrukken en met je expressie mag gaan spelen. Dan ga je ook nadenken over hoe je die rol wil spelen en dat je niet hetzelfde speelt tegenover elk personage. Het is echt een heel goede werkwijze, heel intens ook, maar heel goed, heel spannend!

Je danst nu al 12 jaar bij Swan Lake, afgewisseld met andere voorstellingen, maar wordt het op de duur geen routine?
Nee, omdat ik ook in andere producties gestaan heb, ik heb niet enkel met Matthew Bourne gewerkt. Maar telkens Swan Lake start vind ik het super als Matthew me vraagt. Ook omdat ik zowel de prins als de zwaan mag spelen, dus twee heel verschillende personages. Nee ik hou echt van deze show, ik hou van de choreografie, van de muziek, het is echt prachtig.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>