web analytics

Sister Act | Carolina Dijkhuizen een zuster die ons swingend meeneemt naar de hemel

059

Na onder andere West End in Londen en Broadway in New York is het nu de beurt aan Scheveningen in Nederland. ‘’Sister Act’’ de musical ging onder toeziend oog van Whoopi Goldberg en Joop en Janine van den Ende eindelijk in Nederland in première. Hoofdrollen in deze Nederlandse versie zijn weg gelegd voor onder andere Carolina Dijkhuizen en Simone Kleinsma.

‘’Sister Act’’ de musical is gebaseerd op de gelijknamige film uit 1992, waarin de rol van Deloris gespeeld werd door Whoopi Goldberg. Deloris heeft een foute minnaar, Curtis. Als zij ziet hoe hij een man doodschiet gaat ze naar de politie. Ze is een belangrijke getuige en moet daarom onderduiken. Er wordt besloten dat dit het beste kan in het klooster “De Heilige Maagd”. Het blijkt al snel dat Deloris heel anders is dan alle andere zusters die daar wonen. Tot wanhoop van Moeder Overste, zet ze het hele klooster op zijn kop. Er is de hele dag vrolijke muziek te horen in het eens zo rustige klooster.

De Nederlandse Deloris wordt gespeeld door Caroline Dijkhuizen. Caroline heeft veel soul in haar stem en haar lijf swingt. Het moment dat ze gevoel in een liedje moet leggen raakt en is het moment waarop ze overtuigt. Ze kan alles, dankzij haar is het ontzettend moeilijk om stil te blijven zitten op je stoel. Het liefst swing je met haar mee. Simone Kleinsma is Moeder Overste en zij is de enig juiste persoon voor deze rol. De stem van Simone past perfect, de humor en timing, die daarbij hoort, heeft niemand in Nederland beter onder de knie dan zij. Een echte vakvrouw.

Stanley Burleson is de foute Curtis. Een rol die hem makkelijk afgaat en doet denken aan de regelaar in Miss Saigon. Zijn aandeel in de voorstelling is klein, waardoor hij nauwelijks de kans krijgt het personage een karakter te geven en zijn eigen kunnen te tonen. Edwin Jonker kruipt in de huid van (Natte) Harry. Hij heeft een fijne stem om naar te luisteren en zijn heupen zijn ontzettend soepel. Zoals hij speelt lijkt alles eenvoudig, hij schakelt van sneue politieagent naar populaire danser in een disco alsof het niets is. Esmée van Kampen, laat als Zuster Maria Patricia wederom zien dat zij zich thuis voelt op het toneel. Ze lijkt zich voor niets te schamen, danst overdreven, passende bij haar rol, waarbij ze haar lichaam fantastisch weet te gebruiken. Ze laat ook horen dat ze er vocaal mag wezen. Wie kan er zo makkelijk zó hoog zingen?. Weinigen zullen het haar na doen. TJ, Joey en Pablo, gespeeld door Marlon David Henry, Zjon Smaal en Frank van Hengel zijn de knechten van Curtis en daarmee ook meteen de schlemielen in de voorstelling. Zij zetten dit met z’n drieën fantastisch neer vooral tijdens de scene ‘’Hee, Dame in het Zwart’’ hebben zij de lachers op hun hand. Ook het volledige ensemble mag geprezen worden, zeker in de scene waarin ze vals moeten zingen. Dit doen ze, alsof ze nooit anders doen.

Grote verrassing van de voorstelling is Christanne de Bruijn. Afgelopen seizoen was ze te zien als Nessarose in de musical Wicked. In Sister Act laat zij zien en horen wat ze in huis heeft. Ze heeft een heel eigen stemgeluid, een prettig stemgeluid. Loepzuiver, krachtig, warm en vertellend. Zij heeft de potentie om in de komende jaren een show te dragen. Een hoofdrol op korte termijn zal geen verrassing zijn.

De cast van Sister Act is ijzersterk, daar teert de voorstelling voor het grootste deel op. Het decor van de kerk is prachtig, het politiebureau daarentegen ziet er uit als eentje in een playmobile huis. De choreografieën zijn niet altijd even sterk. Het rennen over het toneel omdat ze achter elkaar aan zitten, ziet er chaotisch en ongeloofwaardig uit. Het begin van de voorstelling is, vooral als je in de ring zit, wat vervelend. Je bevindt je in een discotheek, waardoor je de hele tijd in flitsende lampen zit te kijken en dan is die scene ook nog langdradig. Het duurt te lang voordat Deloris in het klooster aankomt en ook de link tussen haar en Curtis is niet meteen duidelijk. De vertaling van Martine Bijl is prettig. Ze heeft de Amerikaanse humor op de juiste wijze weten te vertalen naar het Nederlands, waardoor het verhaal overeind blijft.

Het slot waarin de vriendschap tussen Deloris en de zusters samenkomt is een fijne afsluiter van deze musical.

‘’Sister Act’’ de musical is een musical die swingt, een supersterke cast heeft en vol vrolijke muziek zit. Je wilt, ondanks de kleine verbeterpuntjes, de hemel in.

‘’Sister Act’’ neemt je voorlopig nog tot en met 31 mei 2013 in het AFAS Circus Theater in Scheveningen mee de hemel in. Voor actuele speeltijden en tickets www.musicals.nl

Drie sterren

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>