web analytics

Slaapgebrek? Neem een Schaduw van Brelletje!

Brel

Jacques Brel was een internationale bekende Belgische zanger, componist en tekstschrijver die veel aanzien had. In Belgie zelf was hij echter minder geliefd, vooral omdat hij vaak spottende en kritische teksten schreef over de Vlaamse beweging en de Rooms- Katholieke Kerk.
Liesbeth List, Herman van Veen zijn enkele Nederlandse artiesten die vertalingen van Brels Chansons hebben opgenomen.
Ne me quitte pas is één van Brels bekendste Chansons.

In de Schaduw van Brel gaat over Jojo Pasquier (Rob van de Meeberg), een vriend, bodyguard en chauffeur van Jacques Brel. Hij komt in het voorportaal terecht en moet kiezen tussen hel en hemel. Vooradat hj kan kiezen moet hij eerst alles in zijn hoofd op een rijtje hebben. Aan een muziektherapeute ( Vera Mann) vertelt hij zijn herinneringen. Zo leren we Brel beter kennen.

Vera Mann heeft een goede stem, kan fantastisch spelen en weet er vaak voor te zorgen dat ze je raakt. In de Schaduw van Brel valt dit alles weg. Wat ze zingt is zuiver, netjes, veilig maar weet totaal niet te raken. Wat ze doet blijft op het toneel en komt totaal niet terecht bij de mensen in de zaal. De zaal is al voor het grootste gedeelte leeg en het publiek verlaat zelfs tijdens de voorstelling de zaal.

Rob van de Meeberg doet zijn best, dat is zichtbaar, probeert ervoor te zorgen dat de chansons van Brel hem eigen zijn. Dit is echter totaal niet waar. Hij beweegt wat ongemakkelijk over het podium, probeert grappig te zijn en zich enorm jong voor te doen. De seksueel getinte grappen slaan kant nog wal.

Het decor is eenvoudig maar functioneel, in het decor zitten nog twee mensen. Beiden dragen een microfoontje en spelen instrumenten, zo nu en dan werd er door Vera Mann oogcontact met hen gemaakt. Wat ze echter op het podium deden is nog steeds een raadsel.

In de Schaduw van Brel bevat alles wat het zou moeten hebben, goede acteurs, uitstekende chansons, een verhaal dat interessant zou kunnen wezen. Echter dit wordt totaal niet goed neergezet waardoor je al snel je aandacht verliest en wacht totdat je de lange zit van 2 uur zonder pauze hebt uitgezeten. Als je al niet in slaap gevallen bent.

In de schaduw van Brel is nog tot en met 3 juni te zien in verschillende theaters in Nederland. Voor de actuele speellijst, kaartjes en meer informatie klik hier

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>