web analytics

The Normal Heart | In volle strijd

TheNormalHeart_FransJansen

Vanavond gaat in het DeLaMar Theater in Amsterdam het toneelstuk The Normal Heart in première. Na diverse onderscheidingen die het toneelstuk ontving in New York is Nederland het tweede land waar The Normal Heart in het theater te zien is. The Normal Heart is vertaald door Coot van Doesburgh en de regie ligt in handen van Job Gosschalk.

Het toneelstuk, geschreven door aidsactivist Larry Kramer, is een waargebeurd verhaal over de opkomst van de aidsepidemie in New York in de jaren ’80. Ned Weeks, gespeeld door Frederik Brom, is homo en ziet in zijn naaste omgeving steeds meer vrienden ziek worden en overlijden aan een nieuwe ziekte. Ned stort zich volledig in deze ziekte en gaat de strijd aan om de epidemie te stoppen. De strijd verloopt niet zonder stoten. Zelfs bij zijn broer, Ben Week, gespeeld door Thijs Römer, kan Ned geen steun vinden. Na jaren vindt Ned een man, Felix Turner (Freek Bartels) , waarmee hij in een relatie durft te stappen. Tot overmaat van ramp wordt Felix ook ziek en overlijdt aan de ziekte.

Het verhaal is meeslepend en heftig tegelijk. Heel snel wil je graag samen met Ned de strijd aan gaan, maar je voelt je net als hem machteloos. Het toneelstuk wordt gespeeld op een leeg toneel met slechts acht stoelen en soms een rolstoel voor Dr. Emma Brookner (Henriëtte Tol). De omgeving wordt middels projecties op het achterdoek weergegeven. Ondanks dat het verhaal heftig is, worden sommige scènes verlicht met humor.

The Normal Heart is deze zomer exclusief te zien in het DeLaMar Theater.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>