web analytics

Theatrale Concerten op Codarts | Week 2

Logo codarts

Ook deze week is PuurTheater weer naar de Theatrale Concerten van de derde- en vierdejaars muziektheater Codarts geweest. Deze week waren Sofie Habets, Renee de Gruijl en Amir Vahidi aan de beurt. Amir is de eerste vierdejaars die zijn Theatrale Concert mag opvoeren. De vierdejaars moeten een theatrale gedachte toevoegen aan hun concert wat een tikkeltje meer uitdaging geeft.

Sofie Habets
Sofie opende haar concert met een klassiek stuk. Het was een vrij kort nummer, maar ze kon laten zien dat ze de zangtechnieken van dit genre netjes beheerste.
Ze leidde haar volgende nummer in met een komisch, deels geïmproviseerde gesprekje met de zaal. Vragen als Hoe zou u uw moeder in één woord omschrijven? en Hoe vaak hebben jullie seks? luidden zonder schroom door de zaal. Haar nummer ging vervolgens over haar carrière (Ik ben een vakvrouw – Brigitte Kaandorp), hoe goed ze in haar baan was en hoe dat haar relatie met haar man beïnvloedde. Met haar opgezette Brabants accent zette ze een leuke typetje neer. Ze deed nog het nummer Some People uit Gypsy die ze erg mooi zong. Haar laatste nummer deed ze samen met Milène, die we vorige week ook hebben horen zingen. Hun stemmen kleuren mooi bij elkaar. Het is dan ook niet raar dat ze samenwerken als zangeressen. Sofie lijkt af en toe wel een beetje ernstig te kijken, wat me soms wel eens afleidde. Haar Theatrale Concert was niet heel bijzonder, maar ze heeft een mooi, goed, gecontroleerd en zekere performance neergezet.

Renee de Gruijl
Renée opende ook haar concert met een klassiek stuk. Na Cathalijne vorige week, had ik niet verwacht dat er nog iemand anders zo prachtig klassiek kon zingen. Ook hier zaten hoge noten in en met een prachtige intentie kwam het lied uit haar keel. Daarna kwam een lekker beltnummer van Christina Aquilera: Walk away waar ze ook heel mooi schakelde van haar kopstem naar borststem wat voor veel vrouwen niet eenvoudig is.
Het hilarische nummer Jong en mooi van Brigitte Kaandorp was het volgende. Alles zat dit karakter tegen. Ze is lelijk, ze stinkt en ze heeft altijd pech. Ze ziet een prachtig meisje lopen en wilt net als haar zijn. Renée bracht dit nummer met volle overtuiging en het was ontzettend grappig. Bij haar laatste nummer The Flagmaker, 1775 uit Songs for a New World raakte ze een klein beetje uit balans. Het nummer leek vocaal erg hoog gegrepen voor haar waardoor ze een beetje uit haar interpretatie viel. Maar dat stoorde ons zeker niet, want haar Theatrale Concert was in het geheel steengoed!

Amir Vahidi
Amir kennen we natuurlijk van het Tv-programma Op zoek naar Joseph. Inmiddels is dat al vier jaar geleden. Zijn concert lijkt in de verste verte niet op het repertoire wat wij van Amir dachten te kennen.
Hij stond met zijn rug naar ons toe en dirigeerde een onzichtbaar orkest. Achter hem ging het doek open en kwam er werkelijk een orkest naar voren. In tegenstelling tot de andere theatrale concerten, wat ‘gewoon’ losse liedjes waren, zat hier meer één lijn in. De betekenis van het verhaal was open voor de interpretatie van de toeschouwer, maar was daardoor des te meer aangrijpend en interessant. Het was een hilarisch maar ook zeer ingetogen concert en hij heeft overduidelijk een prachtige stem. Door onder andere het nummer Washing of the Water van Peter Gabriel lijkt het modern muziektheater repertoire veel beter bij hem te passen dan het musical repertoire wat we hebben gezien bij Op Zoek naar Joseph. Dit was overigens het eerste concert dat vele instrumenten had: cello’s, violen, piano, gitaren en drums. De muzikale begeleiding was hierdoor erg intens en uniek. Wel was vooral het muzikale onderdeel ( de zangstijl) van Amir eenkleurig.

Wegens omstandigheden zijn er afgelopen week een aantal Theatrale Concerten vervallen (Loulou en Erlijn) en er gaan nog een aantal vervallen. Hierbij het voorlopige rooster van de komende weken. Kaartje kan je gratis reserveren door een mailtje te sturen naar ivanderwerf@codarts.nl.

Dinsdag 11 december 19.30 Gerty van de Perre
Donderdag 13 december 19.00 Annelinde Bruijs
20.30 Robbert Klein
Dinsdag 18 december 19.00 Suzanne Kipping
20.30 Dook van Dijck
Donderdag 20 december 19.00 Lucia Kiel

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>