web analytics

Titus de Musical | Waar Titus verleden en heden bij elkaar brengt.

vajen-van-den-bosch1

Titus Brandsma, de man die er 90 jaar geleden voor zorgde dat het Titus Brandsmalyceum in Oss werd opgericht, wordt nu 90 jaar later geëerd met een musical die speciaal voor deze pater is geschreven. De musical wordt uitgevoerd door Stichting Oss Cultureel. Titus heeft veel betekend en doet dat nu nog voor het Hooghuis. Ze nemen lessen van de pater mee in de missie en visie van de school. Het is dan ook een mooi eerbetoon dat de 17e muziektheaterproductie wordt opgedragen aan Titus. Een mooie productie over toen en nu.

Titus is een geheel samenlopend verhaal. Aan de ene kant is te zien hoe kleine Titus, gespeeld door David Coppens, die begon met een mooie opening, opgroeit naar een wat oudere Titus. Hij wordt gespeeld door Cas van Cruchten. Dan wordt Titus volwassen, de volwassen Titus wordt gespeeld door Ton Sieben.
Aan de andere kant is Titia te zien, gespeeld door Vajèn van den Bosch, Vajèn zit in de Talenten Top van het SOC. De rest van Nederland kent haar van onder andere de Voice Kids, Droomvlucht en de hitmusical Shrek. Vajèn vertolkt deze rol ook weer uitmuntend. Titia is een kind in deze tijd die het gymnasium op het Titus Brandsmalyceum doorloopt. Ze krijgt te maken met pesterijen, liefde, haar moeder die ernstig ziek wordt en komt te overleiden. Hoe ga je daar mee om? Dan is Titus er voor haar. Titia is de enige die met hem kan praten en hij leert haar dingen die haar verder moeten helpen in het leven. Dit wil het Hooghuis ook doen in het dagelijks leven. In hun missie en visie zitten ook opvattingen van Titus verwerkt. De pater leeft voort in de school.
Titus was net als de moeder van Titia fysiek niet zo gezond, toch wist hij zich door het leven heen te slaan. Titus heeft gezorgd dat de stadskrant van Oss in de tijd van de Tweede Wereld oorlog toch uit kon komen. Uiteindelijk werd hij, voor openlijke strijd voeren tegen de propaganda, opgepakt. Titia voert tegelijkertijd actie tegen racisme in haar functie als voorzitter van de studentenraad. Hij werd mishandeld en uiteindelijk kreeg hij een dodelijke injectie. Op dat moment loopt Titia ook tegen het einde van haar schoolperiode op het Titus Brandslyceum aan.

De eerste akte is erg lang, dat had wat beter verdeeld kunnen worden. De eerste akte is qua zang en spel oké, maar in de tweede akte stijgen ze allemaal boven zichzelf uit. Ze stralen nog meer. De scène wissels duren af en toe te lang en de headsets worden niet altijd op tijd uitgeschakeld en dat zijn de momenten dat je eraan herinnerd wordt dat je niet met allemaal professionals te maken hebt. Toch moet er ook toegegeven worden dat ook zichtbaar is dat Vajèn een paar stappen voor ligt op haar leeftijdsgenoten. De komische momenten worden veroorzaakt door Emmy van der Rijt die Wilma speelt en echt met een Brabants accent praat waardoor de zaal elke keer in de lach schiet, maar over het algemeen is het een serieus stuk. Hier merk je weer dat het stuk echt iets van de stad Oss is. Het geluk spat van ieders gezicht af, je ziet iedereen genieten inclusief het trotse publiek.
Het is mooi dat de school en het SOC een goede samenwerking zijn aangegaan. Naast de jongeren uit de talenten top van het SOC spelen er ook leerlingen en een docent van het Hooghuis mee in de musical. VMBO-t heeft in het derde en vierde jaar de mogelijkheid om een theater opleiding te volgen, nu biedt Titus de musical deze leerlingen een mooi podium. Het decorontwerp en decorbouw was ook in handen van het Hooghuis. Het is echt een musical van de stad Oss, een stuk waar ook heel Oss trots op mag zijn.

Nieuwsgierig geworden naar de voorstelling? Kijk op http://www.lievekamp.nl/

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>